Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bibliotheek levert iPod met individuele wensmuziek voor mensen met dementie

Redactioneel - 05-11-2015

Rode koptelefoonEen iPod met iemands favoriete muziek lenen? Dat kan bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Een naaste levert de muzikale wenslijst aan, de bieb zet de muziek op een iPod en leent die uit.

‘Muziek op maat’ heet het speciale aanbod voor mensen met dementie. Het is een samenwerkingsproject tussen de bibliotheek en Muziekweb, een landelijke service van de Centrale Discotheek Rotterdam. Muziekweb beschikt over de grootste uitleenbare muziekcollectie van Europa.

Het samenstellen van een muzikale wenslijst is het huiswerk van de naasten. Dit kan best even een klusje zijn, maar ook juist iets dat heel leuk is om samen te doen, als het nog kan.

Met behulp van de site van Muziekweb en de Tips & Tricks daar, kan een individuele wenslijst worden samengesteld. Van elk muziekstuk kan een kort fragment beluisterd worden. Als de keus is gemaakt, kan de wenslijst via het aanvraagformulier naar de bibliotheek worden gestuurd.

iPod shuffleDe ontvangen wenslijst wordt door de OBA op een iPod Shuffle geladen en naar het opgegeven adres opgestuurd. Een mantelzorger is de lener. Het leengeld voor een uitlening, een verlenging of een nieuwe wenslijst is €5,- per keer.

Tip: Door het gebruik van een splitter kunnen twee koptelefoons worden aangesloten op de iPod, waardoor met z’n tweeën naar de muziek kan worden geluisterd en herinneringen gedeeld. Er zijn eventueel ook speciale speakers te koop waarop de iPod kan worden aangesloten.

Meer informatie over Muziek op maat is te vinden op de website van de OBA.

Toon alle gerelateerde artikelen