Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Grondlegger Belevingsgerichte zorg neemt afscheid

Redactioneel - 02-12-2010

Rien Verdult legde - samen met Cora van der Kooij en anderen - de pijlers van belevingsgerichte zorg voor mensen met dementie. Op 20 mei 2001 nam hij afscheid van de PG. In het Apeldoornse verpleeghuis Randerode hield hij zijn afscheidsrede; zijn testament voor de ondersteuning van mensen met dementie.

Waarachtig contact
Verdult heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan meer inzicht en begrip voor de belevingswereld van mensen met dementie. Hij was wars van modes en trucjes. Waarachtig contact met de belevingswereld van de mens met dementie; daar ging het hem om! ‘En daarvoor moet de zorgverlener zich bewust zijn van zijn eigen gevoelsleven en kunnen praten over emoties’, zo zei hij in een gesprek met IDé in 2007. En dat was waar hij zich voor inzette als adviseur en coach van verzorgenden. Ondermeer in Randerode waar hij sinds 2000 aan verbonden was. Verdult verbreedde zijn werkveld sinds enkele jaren naar de prenatale psychologie (babytherapie). Hieraan gaat hij zich nu volledig wijden.

IDé heeft het genoegen gehad om een aantal keren samen met Verdult workshops te geven. Zijn inzichten, bevlogenheid en integriteit waren een inspiratiebron voor velen!

Belangrijke werken van Verdult zijn:
‘Dement worden, een kindertijd in beeld’ (1993), ‘Contact in nabijheid; snoezelen met ernstig demente ouderen’ (1997) en ‘De pijn van dement-zijn; probleemgedrag bij dementerende ouderen’ (2003).

Lees hier de afscheidsrede van Verdult
Op dit document rust auteursrecht. Voor verdere publicatie kunt u contact opnemen met M. Vink, divisiemanager psychogeriatrie Randerode, Zorggroep Apeldoorn en Omstreken.

Toon alle gerelateerde artikelen