Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Grondlegger ‘omgevingszorg voor mensen met dementie’ woont nu zelf in verpleeghuis

20-08-2019

Anneke van der PlaatsVerpleeghuisarts dr. Anneke van der Plaats (78) is een bekende naam in de zorg voor mensen met dementie. Ze ontwikkelde een laagdrempelige theorie over wat dementie doet met het menselijk brein en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Voor verpleeghuizen ontwikkelde ze de ‘Brein Omgevings Methodiek (BOM), met als uitgangspunt: de leefomgeving laten aansluiten bij de mogelijkheden, beperkingen en veranderende belevingswereld van mensen met dementie. Het boekje De wondere wereld van dementie, dat ze samen met Bob Verbraeck schreef, heeft velen geïnspireerd, evenals haar cursussen en lezingen.

De laatste tijd werd het bij lezingen die ze gaf steeds duidelijker dat het niet goed met haar ging. Dementie blijkt nu de oorzaak te zijn en intussen woont Anneke in een verpleeghuis. Tv-programma Nieuwsuur filmde haar 1,5 jaar geleden en bezocht haar nu in het verpleeghuis.

Gerke de Boer, eveneens een bekende dementiekundige, twitterde: ‘Anneke van der Plaats is een lief mens met een groot hart. Nu woont ze zelf in het verpleeghuis met die akelige ziekte. Haar kennende lacht ze zich slap wanneer iedereen haar een kaartje met een persoonlijke boodschap stuurt: VPH ’t Jachthuis, Hoofdstraat 1, 6881 TA Velp. Doen!’

Meer lezen

'Omgevingszorg' belangrijk voor mensen met dementie’

Toon alle gerelateerde artikelen