Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Zorg voor vrijheid & veiligheid

'Zorg voor vrijheid en veiligheid'; dat is mensen met dementie helpen om waar mogelijk geborgen en veilig te leven, maar ook zo vrij mogelijk. Iemand dus waar mogelijk behoeden voor gevaren, maar ook helpen om diens eigenheid en zelfredzaamheid te behouden en het leven te leiden dat hem of haar past en het gelukkigst maakt. 

Het betekent ook: bij gevaren niet te snel handelen vanuit schrik, maar je eerst afvragen: wat is er precies aan de hand, waar komt het probleem vandaan en hoe erg is het? En als er iets aan gedaan moet worden: met welke oplossing kan deze persoon zo veel mogelijk levenskwaliteit behouden?  

Vrijheidsbeperking is altijd een laatste redmiddel en gedragsbeïnvloedende medicijnen komen pas aan de orde als bij ernstige psychische problemen andere oplossingen niet genoeg helpen.

Wet

Voor zorg tegen iemands wil, voor beperking van de bewegingsvrijheid en voor gedragsbeïnvloedende medicijnen bij dementie geldt sinds 2020 de Wet zorg en dwang (Wzd). Hier leest u alles over deze wet.

Keurmerk

Alle zorginstellingen in ons land zijn bezig om onvrijwillige zorg, vrijheidsbeperking en gedragsbeïnvloedende medicijnen terug te dringen; de een gaat sneller dan de ander. Verpleeg- en verzorgingshuizen die voorop lopen, kunnen het Waarborgzegel fixatievrije zorginstelling krijgen, met één, twee of drie sterren.

Deel deze pagina