Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Documentaire Een poging tot vrolijk verval

18-09-2018

Alzheimer documentaire Een poging tot vrolijk vervalZondag 23 september, om 19.20 uur op NPO 2 zond MAX de documentaire ‘Een poging tot vrolijk verval‘ uit, over het leven met dementie van Eric van Neure. Over een periode van 3 jaar volgden de makers hem. 

Eric en zijn vrouw Patricia besluiten er het beste van te maken als in 2012 duidelijk wordt dat Eric Alzheimer heeft. Eric is dan 59 jaar en Vwo-docent Nederlands. Met humor en steun van zijn naasten wil hij de ziekte dragen. ‘Ik doe een poging tot vrolijk verval’, neemt hij zich voor. En dat werd ook de titel van de documentaire.

Lange tijd maakt Eric zijn voornemens waar. Maar sinds vorig jaar is er niet veel vrolijks meer aan. Eric is snel achteruitgegaan en de zorg thuis werd te zwaar. Intussen in het verpleeghuis worstelt hij: ‘Ik verlies de grip op het bestaan’ en ‘Ik heb redenen om te blijven leven. Maar het verval is niet vrolijk. Dat weet ik zeker.’

Ambassadeur voor vrijheid 

‘Ik heb er baat bij dat mij vrijheid wordt gegund’, zegt Eric in de film die wij in 2015 mochten maken voor de Dialoogbijeenkomsten Vrijheid en Veiligheid bij dementie. ‘Dat mensen me laten klungelen ook. Als mensen met dementie zoveel mogelijk in hun waarde worden gelaten en de vrijheid krijgen om te bewegen, dan wordt deze ziekte een heel stuk draaglijker’. Zijn vrouw Patricia steunt hem hierbij van harte: ‘… het duurt langer, het gaat fouter, er valt een kopje, de was gaat niet goed enzovoort: so what?’ zegt ze in de film.

Documentaire ‘Een poging tot vrolijk verval’: uitgezonden op zondag  23 september19.20 uur, NPO 2 omroep MAX.  

De uitzending is terug te kijken via NPO Start.

Toon alle gerelateerde artikelen