Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Film: Wei. Zorgen voor pap

09-12-2019

Wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. 

Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. 

Wei - film van Ruud LenssenMoeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. 

Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. De film kan anderen die met dementie leven herkenning bieden, en zorgprofessionals stof tot reflectie over hoe thuiswonende mensen met dementie en hun naasten de juiste ondersteuning te bieden.  

Te zien

IDFA 2019De film ging in première op de IDFA 2019 en draait nu al in 22 bioscopen / filmhuizen. Wilt u de film boeken? Dat kan: , 06-41435348

https://www.facebook.com/weidocumentaire/

Toon alle gerelateerde artikelen