Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Steun van diagnose t/m verpleeghuis

Redactioneel - 31-03-2017

Dagbesteding De Wiek van zorginstelling GroenhuysenJonge mensen met dementie hebben andere behoeften dan ouderen. Hierom startte de stichting Groenhuysen in West-Brabant een speciale dagbehandeling voor deze groep, met persoonlijke begeleiding vanaf het moment van de diagnose tot en met de verhuizing naar een woonzorgcentrum, door ‘trajectcoaches’.

Trajectcoach Perry Luijkx: “De diagnose dementie is voor iedereen erg, maar voor jonge mensen nog ingrijpender. Je staat nog middenin in het leven, met partner, kinderen, werk en vaak financiële verantwoordelijkheden. Bovendien zijn jonge mensen doorgaans fysiek veel fitter. Zij, maar ook hun omgeving, hebben om al deze redenen andere behoeften.”

Daarom startte Groenhuysen in 2005 de dagbehandeling De Wiek voor jonge mensen met dementie. Naast activiteiten om lichamelijk en geestelijk zo fit mogelijk te blijven en de dag plezierig te besteden, is er persoonlijke begeleiding voor de bezoeker en diens naaste door de trajectcoaches. Mensen kunnen in principe direct na de diagnose dementie al terecht in De Wiek.

Vertrouwensband

‘Hier zien wij cliënten en hun mantelzorgers meerdere keren per week en zo ontstaat een vertrouwensband’, vertelt trajectcoach Perry Luijkx. ‘Wij praten heel veel met cliënten, maar ook met mantelzorgers zonder dat de cliënt erbij is. Ze vertellen dan meer en we zien het daardoor eerder als een mantelzorger overbelast dreigt te raken. En mantelzorgers ontmoeten elkaar hier.’

De trajectcoaches helpen ook om goede zorg en hulp te krijgen. “Wij kunnen alle zorg regelen, zowel binnen als buiten Groenhuysen. En wij begeleiden ook de mensen om de cliënt heen”, vertelt Luijkx.

De verhuizing vergemakkelijken

De Wiek van zorginstelling GroenhuysenBij een verhuizing naar een woonzorgcentrum bieden de trajectcoaches de cliënt en diens naaste(n) ondersteuning door samen te gaan kijken. En na de verhuizing bezoeken ze de cliënt nog enkele weken, of wat langer als dat nodig is. Cliënten die dat willen, kunnen zelfs nog even De Wiek blijven bezoeken. Zo gaat de overgang heel geleidelijk.

Bron: Waardigheid en Trots