Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Aansluiten bij de belevingswereld van mensen met dementie

Redactioneel - 23-10-2017

Paula Iriks en Irene Kruijssen van CordaanVersterken van het zelfbewustzijn, bieden van warm contact en positieve belevingen: voor Paula Irik en Irene Kruijssen van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan staat dit centraal In de ondersteuning van mensen met dementie.

Paula Irik is geestelijk verzorger en Irene Kruijssen is muziektherapeut. Aan hun benaderingswijze kan iedereen zijn steentje bijdragen. Van naasten, verzorgenden, fysio-, ergo- en muziektherapeuten, activiteitenbegeleiders en psychologen tot geestelijk verzorgers. Onderstaande film laat dit zien.

Levenskunst van mensen met dementie

Alles begint volgens de twee bij de eigen levenskunst van mensen met dementie. Paula: ‘Mensen met dementie hebben vaak een ontzettend groot gevoel voor het goede van het leven. En daar kun je heel makkelijk bij komen. Door het ophalen van herinneringen, warm contact, humor en verdriet delen’. En: ‘Onze ervaring is dat mensen met dementie een ontzettend gaaf en scherp gevoel hebben voor dingen die dieper gaan dan het gewone leven en de sleur van de dag.’

Muziek

Als verbaal contact minder wordt, maak je makkelijk goed contact door muziek, zang, sfeer en aanraking.  Irene: ‘Muziek is een van de dingen die mensen nog het langst raakt. En als je muziek vermengt met taal, roep je bij mensen het beste op wat ze nog in zich hebben’.

Belevingsconcerten

Voor mensen met vergevorderde dementie organiseren Paula en Irene belevingsconcerten.  Terwijl bewoners in hun bed liggen, wordt er in een intieme sfeer gezongen op zachte muziek, waarbij ieder persoon liefdevolle individuele aandacht krijgt. 

Het geeft je zelf ook veel

‘Het beste wordt in jezelf naar boven geroepen’, zegt Irene. Paula: ‘De reactie van bewoners maken me vaak ongelooflijk rijk. Ze zijn vaak een groot cadeau waar ik de hele dag weer op kan teren’. En: ‘Wat mensen met dementie uiten is zoiets als poëzie. Betoverende mysterieuze en ontroerende taal. En poëzie lezen vraagt dat je jezelf opent, dat je je kwetsbaar opstelt, dat je je laat verrassen’.

Meer lezen en zien:

In onderstaande film kun je de visie en benaderingswijze van Paula Irik en Irene Kruijssen zien en beleven. Zij schreven ook boeken en maakten een reizende expositie:

  • Reizende tentoonstelling ‘Leestekens’ van 72 borden met foto’s en teksten van mensen met dementie zelf. De expositie draagt bij aan de emancipatie van mensen met dementie. Hij heeft al veel woonzorgcentra aan gedaan en is te bestellen via . De kosten zijn € 300 per maand, inclusief brengen en weer ophalen.
  • Sprekende handen. Een methodiek voor ontmoetingsgroepen met dementerende mensen (2010, Paula Irik en Irene Kruijssen)
  • Als het maar echt is. Over de zachte kracht van mensen met dementie. (2013, Paula Irik)
  • Leestekens. De levenskunst van mensen met dementie. (2014, Paula Irik)
  • Want we hebben allemaal de morgen. Dementees, taal van mensen met dementie. Handreiking voor naastbetrokkenen. (2017, Paula Irik en Irene Kruijssen)
        
Toon alle gerelateerde artikelen