Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Leefstijlgerichte verpleeghuiszorg Turkse- en Marokkaanse ouderen

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 17-10-2011

Op 12 september 2011 opende Zorghuis/Verpleeghuis Şefkat haar poorten voor Turkse- en Marokkaanse ouderen en anderen die zich prettig voelen binnen deze leefstijl.

De specifieke leefstijl is te zien in ondermeer eten, geestelijke zorg, activiteitenbegeleiding en communicatie.Een gemengd team van onder meer Turkse en Marokkaanse verzorgers en verpleegkundigen bieden in een warme, mediterrane sfeer 24 uur verpleeghuiszorg aan.

Şefkat is voor ouderen met psychogeriatrische en of somatische zorgvragen of vragen die hieraan gerelateerd zijn. Op dit moment heeft het zorghuis nog tijdelijke huisvesting voor 18 mensen, en in 2014 zal de nieuwbouw klaar zijn die ruimte biedt aan 64 ouderen. Tegen die tijd zullen er in Noord Brabant zo'n 7500 Turkse en Marokkaanse ouderen wonen. Şefkat krijgt een provinciale functie. Er zijn zelfs al aanvragen uit andere provincies binnen.

Şefkat is een initiatief van Zorggroep Elde die in Mei 2009 al Dagverzorging Şefkat startte en in oktober 2010 het eerste Alzheimer Theehuis van Nederland.

Bron: www.sefkat.nl

Lees ook: Dementie; ook onder allochtone ouderen (PDF) Richtlijnen voor bereikbaarheid van allochtone doelgroepen voor zorg- en welzijnsinstellingen van de Brabantse ondersteuningsorganisatie Stichting Zet.