Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Wachtkamervideo over dementie voor migranten

Redactioneel - 27-08-2019

Doktersconsult migrantenVoor veel migranten en hun mantelzorgers is dementie een relatief onbekend verschijnsel. Pharos ontwikkelde daarom een animatiefilm over dementie, speciaal voor migrantenouderen met dementie en hun familie. Ideaal voor in wachtkamers bij de huisarts, apotheker, in ziekenhuizen etc.

De video is er in vier versies (Turks, Arabisch, Nederlands, Engels). Ze zijn te zien op YouTube en te downloaden.

Niet de juiste zorg

Symptomen van dementie zoals vergeetachtigheid, gedragsveranderingen en oriëntatieproblemen worden door mensen met een migratieachtergrond nogal eens gezien als een bijverschijnsel van het ouder worden. Ze weten niet altijd dat dementie een ziekte is. En soms zien ze dementie als ‘gekte’ en rust er een taboe op deze ziekte. Bovendien weten veel migrantenouderen en hun naasten niet hoe het Nederlandse zorgaanbod eruit ziet, en hoe ze daar een beroep op kunnen doen. Hierdoor komen migrantenouderen niet altijd bij de (juiste) zorgverlener terecht. 

Gezondheidsverschillen

 Migranten en vluchtelingen vinden vaak moeilijk hun weg in zaken betreffende hun gezondheid en de zorg. Dat geldt in het algemeen ook voor mensen met weinig opleiding. Laagopgeleiden overlijden 6 jaar eerder dan hogeropgeleiden en zij hebben 15 jaar van hun leven een minder goede gezondheid. Het landelijk expertisecentrum Pharos zet zich in voor het terugdringen van deze gezondheidsverschillen. Dat doet ze door zorgprofessionals te ondersteunen met advies, scholing, video’s etc. gericht op het versterken van gezondheidsvaardigheden en eigen regie voor deze doelgroepen.

Meer dementieproducten 

Meer Pharos-producten over dementie zijn hier te vinden. Bij vragen kun je contact opnemen met Jennifer van den Broeke door te mailen naar , of te bellen naar 06-11731522.

Bron: Pharos