Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Bijzondere mensen, bijzondere zorg'

Redactioneel - 15-04-2014


Onder dit motto start in Amsterdam de eerste  thuiszorgorganisatie voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). In de toekomst wil Gay Care Amsterdam zich ook richten op woonzorgvoorzieningen.

Informele zorg

Gay Care Amsterdam wil in spelen op het overheidsbeleid waardoor steeds meer zorgtaken bij familie en naasten komen liggen. Veel homo’s hebben geen kinderen, waardoor mantelzorg van die zijde niet mogelijk is, constateert Gay Care Amsterdam. Ook kunnen er binnen de familie van roze ouderen nog acceptatieproblemen spelen. Daarbij wonen veel roze ouderen, doordat ze ooit uit kleinere gemeenten naar Amsterdam vertrokken zijn, ver bij hun familie vandaan. Door de LHBT-gemeenschap te organiseren wil Gay Care Amsterdam de informele zorg versterken.

Respect

Daarnaast: ‘Ouderen weten bij ons zeker dat ze altijd met respect voor hun identiteit behandeld worden”, zegt directeur Jan Nieuwenhuis. Volgens Tineke Abma, hoogleraar Cliëntparticipatie in de ouderenzorg aan het VUmc, is dat bij reguliere zorginstellingen vaak te weinig het geval. Uit haar onderzoek ‘Op weg naar een betere roze ouderenzorg’ blijkt dat homoseksuele ouderen binnen de zorg met allerlei vormen van discriminatie en uitsluiting te maken krijgen en zich vaak niet geaccepteerd voelen.

Ook een gewone zorgorganisatie

Maar ook niet-roze ouderen zijn welkom bij Gay Care Amsterdam. Ook doet de organisatie geen concessies aan de kwaliteit van de medewerkers. “De professionaliteit van het personeel staat altijd voorop”, stelt directeur Jan Nieuwenhuis. Ook qua bedrijfsvoering wil Gay Care Amsterdam niet anders zijn dan andere aanbieders. “We willen absoluut geen gesubsidieerd clubje zijn. We zullen werken als een normaal bedrijf.” Met de steun van particuliere investeerders heeft Gay Care Amsterdam een werkkapitaal van enkele tonnen vergaard.

Bron: Skipr