Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Sneller en langer slapen door verlichtingssysteem

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 24-11-2011

Dat was de uitkomst van een proef in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+) in samenwerking met Philips.

Op de cardiologieafdeling van het ziekenhuis werden lampen geïnstalleerd die de dag- en nachtcyclus nabootsen. De patiënt kan de lichtkleur  bovendien aan eigen smaak en behoefte aanpassen. Resultaat: de patiënten sliepen 30% sneller in en 8% langer. Daarbij ervoeren de patiënten de sfeer in de kamer als prettiger. Verwacht wordt dat het verlichtingssysteem ook de genezing bevordert, maar dat moet nog wetenschappelijk worden onderzocht.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek namen meer dan honderd hartpatiënten deel, waarvan een deel werd verpleegd op negen bedden met het nieuwe lichtsysteem. De controlegroep maakte gebruik van reguliere verpleegbedden.

Om de effecten van licht op andere patiëntengroepen te testen lopen er vervolgonderzoeken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Erasmus MC.

Al te koop
Op grond van de positieve uitkomsten in Maastricht heeft Philips het systeem (Philips Lighting HealWell) nu al op de markt gebracht. Per verpleegbed kost HealWell circa vijfduizend euro, inclusief servicekosten.

Hieronder ziet u een filmpje waarin verteld over de proef met het verlichtingssysteem en een demonstratiefilmpje.