Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Ziekenhuisverblijf bij dementie veraangenamen

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 21-02-2011

Verpleegkundigen in een Londens ziekenhuis sloegen de handen ineen om de kwaliteit van zorg voor hun patiënten met dementie te verbeteren. Simpele, praktische aanpassingen die doorgevoerd werden leidden onverwachts ook tot een aanzienlijke verkleining van het aantal ligdagen.

Kleine verbeteringen met groots resultaat
Hoe kunnen we het ziekenhuisverblijf voor mensen met dementie aangenamer maken? Gezamenlijk zochten de Londense verpleegkundigen naar antwoorden op deze vraag. Allerlei creatieve oplossingen werden bedacht. Bijvoorbeeld het aanbieden van menu’s met afbeeldingen van de verschillende keuzemaaltijden en het ophangen van hele grote, goed leesbare klokken die ook vanuit bed zichtbaar zijn.

Een ander voorbeeld is het gebruiken van gekleurde waterglazen –beter zichtbaar voor patiënten met dementie en voor de verpleegkundigen een geheugensteuntje; om er aan te herinneren dat mensen met dementie zelf niet altijd goed dorst aan kunnen geven.

Na een jaar waarin hard gewerkt werd het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, bleek toevallig  bij meting dat de verbeteringen hadden geleid tot een afname van het aantal ligdagen. Dankzij de verbeterde zorg kon de patiënt gemiddeld twee-en-een-halve dag eerder naar huis!

Bron: NursingTimes.net