Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Nieuwe veiligheidstechnologie voor alleenwonende mensen met dementie

Redactioneel - 09-06-2016

Intelligente apparaten helpen om zelfstandig te kunnen blijven wonenPhilips en de Amsterdamse zorginstelling Cordaan gaan mensen met dementie helpen zo lang mogelijk thuis te wonen met behulp van slimme sensoren in huis. De twee organisaties tekenden hiervoor een intentieverklaring.

Leefstijlmonitoring

CareSensus van Philips is een nieuwe oplossing voor leefstijlmonitoring op afstand, die helpt bij de zorg aan de groeiende groep alleenwonende ouderen met dementie. Vorige week introduceerde Philips deze innovatie in de Verenigde Staten Cordaan is de eerste Nederlandse zorginstelling die deze nieuwe oplossing voor zorg op afstand in gebruik zal gaan nemen. De komende periode gaat Philips CareSensus aanpassen aan de vereisten van Cordaan en straks ook andere Nederlandse zorgorganisaties.

Technologie en persoonlijke zorg

Het CareSensus systeem heeft kleine sensoren die – met expliciete toestemming van de cliënt - discreet op strategische plekken in het huis worden geplaatst, zoals de koelkast en de voordeur. De sensoren volgen gedragingen van de cliënt 7 x 24 uur. De gegevens die deze sensoren aanleveren, worden in Philips’ HealthSuite Cloud platform opgeslagen en met slimme algoritmen geanalyseerd. Zo ontstaat een persoon specifieke ‘blauwdruk’ van het activiteitenpatroon, waarna subtiele veranderingen vroegtijdig kunnen worden ontdekt. Als een cliënt met beginnende dementie bijvoorbeeld op zeer ongebruikelijke momenten het huis verlaat, kan dit een voorteken zijn van dwalen en risico op verdwalen. Het zorgteam kan daar dan preventief op reageren.

Praktische, ethische en juridische overwegingen

In ons land is volop discussie over het gebruik van toezichthoudende technologie. ‘Tast het de privacy niet onnodig aan?’, is een van de belangrijke vragen. ‘Geeft het geen schijnveiligheid?’ En: ‘Wordt het niet te makkelijk ingezet?’  VU Medisch Centrum heeft een handreiking ontwikkeld om zorginstellingen te ondersteunen bij een zorgvuldige en verantwoorde toepassing van domotica.

Illustratie handleiding toezichthoudende domoticaDownload de handreiking ‘Toezichthoudende domotica’ voor zorginstellingen.

Toon alle gerelateerde artikelen