Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Anti - verdwaal - schoen in de maak

Redactioneel - 13-08-2009

Opnieuw een veelbelovend product voor mensen met dementie: een bijzondere schoen! Zonder speciale apparaten, pols- of enkelbanden zie je dankzij die GPS - schoen waar iemand zich bevindt. De schoen wordt ontwikkeld in de Verenigde Staten en komt in 2010 op de markt.

In de Verenigde Staten hebben twee partijen de handen ineen geslagen. Een fabrikant van GPS-chips en systemen voor persoonslocalisatie (GTXcorp) en een schoenenfabrikant (Aetex). Samen ontwerpen zij een schoenenlijn met ingebouwd GPS- en localisatiesysteem. Speciaal voor ouderen met dementie.

Gebruikersvriendelijk
Een belangrijk uitgangspunt is het gegeven dat mensen met dementie zich vaak van ‘lichaamsvreemde’ voorwerpen ontdoen. Een telefoon of pols- en enkelbanden raken zij daarom sneller kwijt. Ook letten de makers op de gebruikersvriendelijkheid voor senioren. Aetex is bovendien gespecialiseerd in schoeisel voor senioren en orthopedische schoenen.
De ‘achterblijvers’ (familie of verzorgenden) kunnen via de computer, met gebruik van Google Maps, de positie van de drager van de schoen opvragen. Ook kunnen zij zien welke route met de schoenen is afgelegd. Naar verwachting komt de schoen in 2010 op de markt.

Klik hier voor een filmpje van Discovery Channel (in het Engels) over de schoen.

Toon alle gerelateerde artikelen