Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Vitamine D: steeds belangrijker

door IDé, Elly Molendijk - Redactioneel - 24-04-2013

70-plussers hebben dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D nodig. Dat schreef de Gezondheidsraad in september 2012. Dat is ondermeer om valletsel te voorkomen.

Vitamine D staat in het zonnetje de laatste tijd, medisch gesproken. Niet alleen zijn er veel studies gaande naar de invloed van vitamine D op depressies, maar ook naar de effecten ervan op de ontwikkeling van dementie.

Gezonde botten
Wie consequent te weinig vitamine D binnenkrijgt, zal brozere botten krijgen en eerder botbreuken oplopen.

Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan, onder invloed van zonlicht. Jonge mensen met een lichte huidskleur, die voldoende zonlicht krijgen (dagelijks ruim een kwartier hoog staande zon op gezicht en handen bij normale bezigheden) en die goed en gevarieerd eten (met halvarine, margarine en bak- en braadproducten) krijgen genoeg vitamine D binnen: tweederde via zonlicht en een derde via de voeding.

Maar bij ouderen en met name vrouwen boven de 50 verloopt de aanmaak anders en is genoeg zon en gezond eten niet altijd genoeg. Voor vrouwen tussen 50 – 70 jaar adviseert de Gezondheidsraad voor de zekerheid een dagelijks vitamine D supplement van 10 microgram, ongeacht de huidskleur en leefstijl. Mensen boven de 70 jaar hebben in alle gevallen behoefte aan dagelijks 20 microgram Vitamine D .

Dementie
Botten zijn echter niet het enige lichaamsonderdeel waar vitamine D invloed op heeft. Twee onderzoeken naar het effect van vitamine D op het ontwikkelen van aan dementie gerelateerde verschijnselen - één in de VS en één in Frankrijk -  publiceerden in 2012 hun resultaten. In de VS werd gekeken of hoge doses calcium plus vitamine D een gunstig effect hadden op het voorkomen van dementieverschijnselen. In het onderzoek onder 4100 vrouwen werd echter geen verschil gevonden tussen de groep met de dagelijkse supplementen  en de controlegroep die nepsupplementen kreeg. De onderzoekers denken dat dit kan komen doordat calcium en vitamine D elkaar beïnvloeden en willen daarom een zelfde soort proef uitvoeren met alleen vitamine D.

In Frankrijk werd er wel een verband gevonden: die tussen lage niveaus van vitamine D en het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Daar was de conclusie van de onderzoekers dat vrouwen boven de 70 jaar met een lage vitamine D-inname een duidelijk grotere kans hadden op het ontwikkelen van Alzheimer dan vrouwen met een hoge inname van vitamine D. Dat effect gold alleen voor de ziekte van Alzheimer, andere vormen van dementie werden niet geremd door de vitaminesupplementen.

Bovengrens dagelijkse vitamine D!
Het is overigens niet verstandig om als oudere maar ongeremd supplementen te gaan slikken. De Gezondheidsraad heeft ook een bovengrens genoemd voor inname van vitamine D. Die is bepaald op 100 microgram per dag voor volwassenen.

Bronnen:

Toon alle gerelateerde artikelen