Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Documentaire 'Alive Inside': de bijzondere band tussen muziek en geheugen

Redactioneel - 22-10-2014

De Amerikaanse documentaire Alive Inside laat op een aangrijpende manier zien hoe luisteren naar muziek ouderen met dementie stimuleert. De prijswinnende film staat in november dit jaar op het programma van het documentairefestival IDFA.

Alive Inside laat de ervaringen zien van Dan Cohen, de bedenker van het initiatief Music & Memory. Hij zag de effecten van digitale muziekspelers op mensen met dementie: door persoonlijke afspeellijsten te maken met muziek die voor de luisteraar van grote betekenis is, komen er verloren herinneringen boven. Cohen besloot daar verder mee te gaan en zet zich sindsdien in om zoveel mogelijk mensen met dementie hun herinneringen terug te geven, door ze ipods met muziek van vroeger ter beschikking te stellen. Hij zette de stichting Music & Memory op.

De film schetst ook de reserves die dit initatief ondervond bij zorginstellingen, waar de medische kant van de zorg, medicijngebruik en medische controles de hoofdtoon voerden. Voor het belang van Cohens niet-medicamenteuze benadering was minder oog, maakt de film duidelijk, terwijl die juist enorm positief kan zijn bij het terugdringen van medicijngebruik en voor de levenskwaliteit van mensen met dementie. 

De trailer van de film laat een frappant staaltje zien, de clip was dan ook al een groot succes op internet. Henry van 94 leefde in zichzelf en herkende zijn familie niet. Het lijkt wel of hij dankzij de muziek weer tot leven komt:

Het is opmerkelijk hoe een eenvoudig stukje muziek de belevenissen van vroeger weer naar boven haalt en hoeveel plezier en animo die jeugdherinneringen teweeg brengen. Neuroloog Oliver Sacks en andere deskundigen dragen in de film hun expertise bij over dit fenomeen.

'Alive Inside' kreeg deze zomer de publieksprijs op het prestigieuze filmfestival Sundance. In november staat de film op het programma van het IDFA , dat loopt van 19- 30 november. Vanaf 6 november zullen de details van het programma bekend worden gemaakt.

De documentaire is beschikbaar via iTunes.  

Muziek, geheugen en dementie

Ook in Nederland is er volop aandacht voor muziek en dementie. Prof. Erik Scherder gaf een college voor de Universiteit van Nederland over het thema Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (video)

Bijzonder is ook de website AlzheimerMuziekgeluk.com van een ervaringsdeskundige, met tips en ervaringen over de toepassing van muziek bij de zorg voor thuiswonende mensen met dementie.

EenVandaag zond in september een reportage uit over de documentaire Alive Inside en muziektherapie in ons land. Daarin is te zien dat ook hier de methode van Music & Memory wordt toegepast. In een later artikel vertellen we daar meer over. 

Toon alle gerelateerde artikelen