Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Utrechtse Heuvelrug eerste dementievriendelijke gemeente

Redactioneel - 26-07-2016

Logo Dementievriendelijke gemeenteUtrechtse Heuvelrug is de eerste gemeente in Nederland die getest is op dementievriendelijkheid. Voor de test werden agenten, boa's en medewerkers van de gemeente benaderd door zogenoemde mystery guests. De test is een initiatief van Alzheimer Nederland 

Test

Ook burgemeester Frits Naafs werd aan de test onderworpen. “Een dame kwam tijdens een vergadering met een wethouder binnen met een vraag. Zij speelde een verward persoon. Als je dan goed handelt volgens bepaalde criteria, dan slaag je voor de test”, vertelt Naafs.

Geheel dementievriendelijk is Utrechtse Heuvelrug niet. “In 19 procent van de gevallen hebben we het tijdens de test niet goed gedaan. Daar gaan we van leren en de tips die we hebben gekregen, gaan we in onze organisatie bespreken.” “.. we hebben er allemaal in ons dagelijkse leven mee te maken, zegt Naafs,  en dan is het handig dat je wat handvatten aangereikt krijgt om ermee om te gaan.”

Dementievriendelijke samenleving

Overzicht dementievriendelijke gemeenten in NederlandAlzheimer Nederland zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving; een samenleving waarin mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen.

Op hun website is een kaart te vinden waarop u ziet welke winkel of organisatie bij u in de buurt iets extra’s doet voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook leest u hoe organisaties zich kunnen aanmelden.

Bron: RTV Utrecht

Toon alle gerelateerde artikelen