Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Overijssel bereidt zich voor op thuiswonen met dementie

Redactioneel - 16-07-2015

Na de zomer start in Overijssel de campagne 'Lang zult u wonen met dementie', een vervolg op een eerdere bewustwordingscampagne van de provincie die mensen stimuleerde om nu vast te kijken of hun woning wel uitgerust was voor de toekomstige oude dag.

Logo  van de Lang zult u wonen campagne'Wie zijn woning nu al veilig en comfortabel maakt, heeft daar nog heel veel jaren plezier van.' Dat was de boodschap die de provincie vanaf 2013 aan de man bracht in de campagne 'Lang zult u wonen'. Door middel van een speciale website, een tv-programma dat de woningaanpassing bij twee echtparen volgde en een rondreizende tentoonstelling, werd die boodschap verspreid. De toevoeging van dementie aan de campagne is nu, twee jaar later, een logische stap. Bewoners krijgen binnenkort antwoord op vragen als 'Hoe kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen?' en 'Hoe maak je je eigen huis dementievriendelijk?'

Tips en advies

De evenementenkalender van Lang zult u wonenDe campagne ‘Lang zult u wonen met dementie’ gaat via folders, de website langzultuwonen.nl en kennisbijeenkomsten concrete tips geven hoe het eigen huis dementievriendelijk te maken. Inwoners van de meeste deelnemende gemeenten kunnen speciaal getrainde vrijwilligers vragen om advies tijdens een huisbezoek. Ook komen er extra afleveringen van de tv-serie ‘Lang zult u wonen’ van TV Oost. In deze afleveringen worden praktische tips gegeven voor dagelijkse situaties en wordt onder andere een kijkje genomen bij het Alzheimercafé in Oldenzaal, het geheugencentrum bij Isala in Zwolle en de thuiszorg in Rijssen-Holten. 

Deelname aan de campagne staat de Overijsselse gemeenten vrij. Het initiatief van 2013 werd breed gedragen, 23 van de 25 deden daaraan mee en er is belangstelling van buiten de provincie. Na de zomer gaat de nieuwe campagne met het speerpunt dementie officieel van start. 

Bron: Lang zult u wonen

Toon alle gerelateerde artikelen