Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Odensehuis in Groningen

Redactioneel - 22-02-2012

Leren omgaan met dementie

Een Odensehuis vult de ‘leegte’ tussen de diagnose dementie en professionele begeleiding en verzorging. Mensen bij wie dementie is vastgesteld zijn vaak nog lang niet hulpbehoevend. Zij kunnen nog veel doen en veel voor anderen betekenen. Zij moeten echter wel leren omgaan met de confronterende diagnose, zodat ze dementie een plaats in hun leven kunnen geven. Dat geldt ook voor hun naasten.

Veilige plek

 Eerst en vooral wil een Odensehuis een veilige, prettige plek zijn waar mensen zich welkom voelen, vrijuit kunnen praten met lotgenoten en ervaringen delen. Ze kunnen ook een kop koffie komen drinken, de krant lezen, lunchen en meehelpen de lunch te bereiden. Niets moet, bijna alles kan. Een ander belangrijk doel van het Odensehuis is informatievoorziening en begeleiding. Over alle aspecten van dementie kunnen mensen zich uitgebreid laten informeren.

Het initiatief voor het Odensehuis in Amsterdam is in 2006 ontstaan en geïnspireerd op het succes van een advies- en contactcentrum voor mensen met dementie en hun familie in Odense, Denemarken.

Odensehuis in Groningen

Er is in Groningen een initiatiefgroep om een Odensehuis op te richten. Er is al vooronderzoek gedaan en er ligt een ondernemingsplan. Op dit moment is er contact met diverse belanghebbende organisaties voor financiering en locatie. In maart worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd om o.a. met toekomstige bezoekers van gedachten te wisselen. (meer info op de website van Humanitas Groningen)

Meer lezen

Lees het IDé artikel Dankzij ontmoetingscentra langer thuis, neem een kijkje op de website van het Odensehuis in Amsterdam of kijk op de website van Humanitas Groningen

Foto © Josien Wallast / Odensehuis

Toon alle gerelateerde artikelen