Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zelfstandiger door kleuren en contrasten

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 31-05-2012

Kleuren en contrasten zijn belangrijk om je weg goed te vinden. Ouderen en mensen met dementie hebben heldere kleuren en goede contrasten nodig, zo leert ons Diana Kerr (onderzoeker universiteit Edinburgh).


Liever roo
d dan blauw
Bij het ouder worden, wordt het oogwit wat geliger. Dit betekent dat we kleuren met een langere golflengte (bijv. rood) beter zien dan kleuren met een kortere golflengte (bijv. blauw). Dit wordt versterkt door dementie. Om iets dus extra zichtbaar te maken voor iemand met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel mee te geven. (I.t.t. paars en blauw.) Idealiter zouden deze kleuren dan gecombineerd moeten worden met contrastkleuren om er voor te zorgen dat de kleur die met name gezien moet worden er echt uitspringt.
 

WC en badkamer
In het toilet en in de badkamer is het gebruik van contrastkleuren heel belangrijk. De overheersende kleur in deze ruimtes is, zeker in zorginstellingen, ‘hygiënisch’ wit. Het gevolg hiervan is dat bij een verslechterd zicht, de witte tegels op de muur, de witte toiletpot en witte vloertegels moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. In dit geval kan het heel erg helpen om bijvoorbeeld een rode toiletbril te installeren.

Gangen
Stelt u zich een lange hotelgang voor; alle deuren zien er eender uit, evenals de muren en de vloer. Als er nu geen nummers op de deur zouden staan; weet u dan nog welke uw kamer was? Hoe verder de dementie vordert hoe meer de gang op de afdeling er zo voor iemand uit gaat zien. En als alle deuren dan ook nog eens een kleur hebben die veel op die van de muur lijkt, dan gaat zo’n gang algauw op een eindeloze tunnel lijken, waarin iemand met dementie nog maar moeilijk de weg kan vinden.

Bron: D. Kerr, Understanding Learning Disability and Dementia. Developing Effective Interventions London: Jessica Kingsley Publishers 2007. ISBN 978 1 84310 442 1

Diana Kerr is onderzoeker aan de universiteit van Edinburgh en specialiseert zich m.n. in dementie bij verstandelijk gehandicapten. Ze schreef in 2007 een baanbrekend boek over verstandelijke handicaps en dementie. De adviezen die ze daarin geeft zijn echter ook van grote waarde in de zorg voor kwetsbare ouderen.

Meer lezen?
Lees ook het IDé artikel Heeft Alzheimer invloed op het waarnemen van kleur?

Toon alle gerelateerde artikelen