Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

De kracht van muziek - ligconcerten

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 24-01-2012

Diepdementerende mensen die amper nog kunnen communiceren, kun je wel bereiken met muziek. In het Zwolse verpleeghuis Zandhove maken ze daar werk van met ‘ligconcerten’. Het initiatief stond in de top drie van de Jenneke van Veen prijs 2011.

Een sfeerimpressie:

Twaalf bedden in een mooie, sfeervolle ruimte. Een eenvoudige, warme melodie op de gitaar. Drie medewerkers gaan van bed naar bed en zingen elke bewoner persoonlijk toe. Het is een welkomstlied, waarmee het maandelijks ligconcert in verpleeghuis Zandhove steevast opent. De meeste bewoners sluimeren of slapen, maar je ziet ze opklaren als de muziek aan hun bed komt.

Initiatiefneemster, muziektherapeute Annemieke de Vries: ‘Deze cliënten zijn lichamelijk en geestelijk ernstig beperkt. Alleen door goed te observeren en af te gaan op je gevoel, kun je achterhalen of iemand zich prettig voelt. Muziek helpt daarbij. Het heeft de krachtige eigenschap om mensen te bereiken en te raken’.

Met de ligconcerten krijgen de mensen een ‘bad van geluid’. Vrijwilligers zitten bij de bedden en houden handen vast. Wie goed kijkt, ziet het effect van de muziek. Een breekbare dame ontspant haar stramme vingers, een ander volgt de zangeres met haar blik. Een derde begint ineens luid te praten.

De speciaal gearrangeerde muziek wordt live gespeeld, waarbij de meerstemmige zang rust en harmonie uitstraalt. Een speciaal instrument bootst de branding van de zee na.

‘Halverwege bouwen we ruimte in voor improvisatie’, licht De Vries toe. ‘Dan kunnen we beter inspelen op wat er op dat moment gebeurt. Als iemand emotioneel wordt, zingen we zachtjes een geruststellende melodie’.

Meer informatie:

Annemieke de Vries, muziektherapeut
Zorgspectrum het Zand, locatie Zandhove te Zwolle 
038-4687 689

Bron: Jenneke van Veen Verbeterprijskrant 2011
Foto’s © Zandhove

Ook Cordaan in Amsterdam houdt ligconcerten voor mensen in het verzonken ik:

        
Toon alle gerelateerde artikelen