Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Veilig en vrij in het verpleeghuis

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 11-05-2010

Verzorgende Nikki Visser en teamhoofd Deborah van Heijningen zorgen er met hun team voor dat in ruim een jaar tijd bijna alle onnodige vrijheidsbeperking werd afgeschaft op hun afdeling in het Loosdrechtse verpleeghuis De Beukenhof. In plaats daarvan kwam er méér oog voor het individu, ondersteuning op maat en moderne technologie. Nikki en Deborah wonnen met hun aanpak de V&VN Zorgaward 2009. IDé wil weten wat hun kracht is en wat we daarvan kunnen leren.

Aanpak samengevat:

  • Een brede blik, die er op is gericht dat alle bewoners zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat bij hen past. Zo wordt niet alleen gekeken naar de bedhekken en onrustbanden, maar ook naar de voorgesmeerde boterhammen. Zijn die voor iedereen nodig? En wil iemand echt wel elke dag kaas?
  • Tijd nemen voor bewustwording; periodiek turven hoe vaak je vrijheidsbeperking toepast, bewust of onbewust.  
  • Bij de makkelijkste situaties beginnen; zo krijg je de vaart erin en boek je snel de eerste succesjes.
  • Goede communicatie met elkaar en met familie. Tijdig en respectvol elkaar op de hoogte brengen en dingen met elkaar bespreken.
  • Een eenvoudig stappenplan (PDF) om te bewandelen in elke situatie dat je vrijheidsbeperking wilt terugdringen. Zo zie je niet makkelijk vragen en mensen die je erbij moet betrekken over het hoofd.
  • Een protocol met een overzicht van de belangrijkste vrijheidsbeperkende maatregelen, hoe en wanneer je ze mag toepassen en wie daarover wanneer mag beslissen. Hierin zijn zowel de ‘oude’ middelen opgenomen (zoals bedhekken), als de ‘moderne’ (zoals domotica).
  • Steun van het management, door het beschikbaar stellen van moderne hulpmiddelen, scholing en begeleiding en ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid van medewerkers.
  • Het stappenplan en het protocol zijn niet vanachter een bureau gemaakt maar in de praktijk, door het team en het teamhoofd.

Protocol te bestellen

In een beknopte 6 pagina’s heeft De Beukenhof de afspraken rond alle oude en moderne vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals domotica, vastgelegd. Het beleid is in de praktijk ontwikkeld en getest op duidelijkheid en bruikbaarheid. Instellingen die zich eigen werk willen besparen kunnen het voor de prijs van € 500 aanschaffen: Deborah van Heijningen, 035-5888555.

Lees hier het volledige interview van IDé met Deborah en Nikki
Lees ook het artikel dat eerder in het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) verscheen (nummer 2, 2010)
Instructie geeltjesmetingen (PDF) en affiche geeltjesposter (PDF), van Vilans

Tekst: Elly Duijf
Foto's: Goedele Monnens, met dank aan TvV

Toon alle gerelateerde artikelen