Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

TrackR: een goedkoop alternatief voor de 'Alzheimer Tom Tom'?

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 15-10-2009

‘Heb je de telefoon bij je?’ Hij laat zien dat de telefoon in zijn jaszak zit. Daarna zwaai ik hem uit bij de voordeur en blijf kijken tot hij om de hoek is verdwenen.
Nadat ik de was heb opgehangen ga ik achter de computer zitten. Op het scherm zie ik dat hij richting het park loopt. Ik blijf even zitten kijken totdat ik aan het blauwe lijntje op de computer kan zien dat hij aangekomen is in het park. Ik weet waar hij is.

Gelukkig kon ik er van uitgaan dat Bas ook zonder dat ik dat in de gaten houd de weg terug naar huis vinden. Hij is tenslotte een gezonde jongeman van 25 jaar oud. Samen hebben we het programma TrackR! getest. Met behulp van dit programma en een mobiele telefoon kon ik op internet zien waar Bas zich bevindt, welke route hij heeft afgelegd en kan ik zelfs gewaarschuwd worden als hij een bepaald gebied binnenkomt. We onderzochten of het programma als alternatief voor de ‘Alzheimer Tom Tom’ gebruikt kan worden.

Aanmelden bij TrackR!, via de computer, was makkelijk en op de telefoon van Bas moest nog een klein programmaatje geinstalleerd worden. Binnen vijf minuten waren we klaar om te gaan. Op de telefoon van Bas zetten we de verbinding met de satteliet aan en activeerden we de optie die er voor zorgt dat de telefoon steeds doorgeeft waar Bas is. (Alle modernde telefoons kunnen dit.) Vervolgens onderzochten we de functionaliteit van TrackR! met een eenvoudig testje; Bas maakte een wandelingetje door de buurt en ik zou achteraf zijn wandeling beschrijven.
 

Wandeling door de buurt
Toen Bas de deur uit was ging ik achter de computer zitten om hem te volgen. Op het scherm zag ik een kaart van de omgeving en met een blauw lijntje werd de route aangegeven die Bas aflegde. Bas was door de brandgang achter ons huis naar een straat verderop gelopen en kwam via een klein steegje weer terug in onze straat voor het huis. De route heb ik in grote lijnen kunnen volgen op de computer. Er zaten wel wat gekke kronkels in de aangegeven route die suggereerden dat Bas dwars door een aantal huizen en tuinen was gelopen. Maar volgens Bas lag dat aan de gevoeligheid van het GPS-systeem. In soortgelijke testjes die we hebben uitgevoerd kwam het ook voor dat het lijntje wel eens onderbroken werd. Dit komt omdat de verbinding soms kort wegvalt.

Wanneer kom je thuis?
Toen Bas op zijn werk was kon ik hem niet volgen omdat hij zich op dat moment in een gebouw bevond. Om te kunnen weten wanneer hij buiten weer aan de wandel zou gaan heb ik op de kaart op de computer het terrein rondom het gebouw waar Bas zich bevond geselecteerd. Op het moment dat Bas dat gebied verliet kreeg ik een emailtje van TrackR! met het bericht dat Bas het gebied verlaten had en kon ik in het mailtje direct doorklikken naar het programma om Bas verder te volgen en kon ik zien dat hij onderwegwas naar huis. (Binnenkort kan TrackR! deze berichten waarschijnlijk ook op de mobiele telefoon gaan doorgeven.)

Is TrackR! inderdaad een goed alternatief voor de ‘Alzheimer Tom Tom’ ?
Na het uitvoeren van een aantal experimentjes met TrackR! zijn wij heel positief over de mogelijkheden die deze gratis dienst biedt.

De volgende punten vonden wij een grote plus aan TrackR!;
de website is gebruikersvriendelijk en overzichtelijk, u hoeft bij de registratie geen persoonlijke gegevens op te geven, het gebruik in de praktijk is simpel en het werkt snel. Bovendien is deze dienst gratis. De weergave van de locatie en de afgelegde route gebeurt met behulp van Google Maps, een nauwkeurige en gebruikersvriendelijke ondersteuning van dit programma.

Omdat het mogelijk is om de drager van de telefoon vrij nauwkeurig te volgen lijkt deze dienst een goed alternatief voor de ‘Alzheimer Tom Tom’. Hierbij moet echter dezelfde kanttekening geplaatst worden als die welke eerder al benoemd werd in het artikel over een soortgelijke applicatie voor de i-Phone en i-Pod. Het GPS-systeem in een telefoon is niet speciaal ontworpen voor plaatsbepaling en localisatie van personen en werkt dus niet altijd met de vereiste fijnzinnigheid. Bij bewolking en in gebouwen kan de telefoon niet of nauwelijks verbinding maken met de sattelieten en wordt er geen signaal doorgegeven. De betrouwbaarheid van het volgen van personen d.m.v. dit systeem c.q. programma is dus niet 100%. (Denk aan de gekke kronkels of onderbrekingen die ontstonden in de aangegeven route.) Bij het volgen van Bas, raakte ik hem een paar keer ‘kwijt’. Achteraf bleek dat op dat moment de verbinding met de sattelieten niet sterk genoeg was geweest. Desalniettemin was de localisatie in onze onderzoekjes over het algemeen steeds zeer nauwkeurig en betrouwbaar tot op een paar meter precies. En dat is in feite voldoende om iemand terug te vinden.

Probeer het uit!
We kunnen ons voorstellen dat het misschien allemaal wat ingewikkeld lijkt; gedoe met de computer, de telefoon, internet en sattelieten enz. Wees gerust, in de praktijk valt het allemaal heel erg mee.
 

Eenieder die nieuwsgierig is geworden zouden wij willen aanraden om het gewoon eens uit te proberen, dan merkt u vanzelf of dit voldoende is om wat van de zorglast weg te nemen. Vindt u het nog niet voldoende om uw partner of familielid met dementie met een gerust hart op pad te laten gaan? Probeer het dan eerst een tijdje zelf uit. Controleer achteraf of de weergeven route overeenkomt met de route die u gevolgd heeft en leer zo het programma kennen.

Voor wie geen ‘Alzheimer Tom Tom’ tot zijn beschikking heeft of andere speciale apparatuur, maar wel een partner of familielid met dementie heeft die graag uit wandelen gaat zal dit een fijn hulpmiddel zijn.

Hoe werkt het en hoe ziet het er uit?
Een uitgebreide en begrijpelijke uitleg kunt u lezen door op deze link te klikken.
Of kijk op de website van TrackR.

Mocht u verder willen lezen over de ‘Alzheimer TomTom’ dan kunt u de volgende artikelen op de website van IDé lezen: ICT voor ouderen met dementie, ‘Alzheimer TomTom’ gevolgd en geevalueerd. Uw mening kunt u geven op de weblog: Wat vindt u van de ‘Alzheimer Tom Tom’

Toon alle gerelateerde artikelen