Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Vormen van dementie herkennen en bestrijden

Redactioneel - 01-05-2018

Aandacht voor de hersenstichting bij Tijd voor MaxDe Hersenstichting sponsort onderzoek om dementie bij mensen vroegtijdig te herkennen en in de toekomst wellicht te kunnen bestrijden. Het werk van deze stichting en het leven van mensen met verschillende vormen van dementie en hun naasten stond op 30 april jl. centraal in het TV programma Tijd voor Max van omroep Max. 

Gedragsveranderingen

Onderzoekers waaronder Prof. Dr. Erik Scherder vertellen in de uitzending over de symptomen van een aantal vormen van dementie en hoe deze het gedrag kunnen veranderen. Deze gedragsveranderingen kunnen voor sociale problemen zorgen, zeker als niet tijdig herkend wordt dat deze uit dementie voortkomen, vertellen de onderzoekers en naasten. 

Naast Alzheimer komt Fronto Temporale Dementie (FTD) aan de orde. FTD gaat gepaard met grote gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen en wordt in de regel heel laat herkend. Vaak pas als er al veel problemen zijn. 

Masterclasses hersenkunde

Prof. Erik Scherder bij Tijd voor MaxProf. Dr. Erik Scherder vertelt over de mogelijkheden om het risico op dementie te verkleinen. En verder over de drie masterclasses die hij vanaf 9 mei bij Max gaat geven: de betekenis van muziek en van stress, en als derde: afasie. 

 

Bekijk de uitzending 'Gedragsveranderingen door dementie' op de website van Max Vandaag.

Deel deze pagina