Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

‘We gaan dansen, oké?’

Redactioneel - 01-08-2017

In een Facebookfilmpje nodigt de 23-jarige Jarryd Stoneman zijn grootmoeder die aan dementie lijdt, uit voor een dansje. Ze genieten er beiden van! Het filmpje is zo ontroerend en inspirerend, dat het in een jaar tijd al meer dan 35 miljoen keer werd bekeken, over de hele wereld. 

Jarryd zorgde met hulp van anderen fulltime voor zijn 93-jarige overgrootmoeder, nadat zijn oma dat vanwege emfyseem niet meer kan.

Op een ochtend, zomer 2016, maakt hij een dansje met haar en filmt hij dat om met familieleden via Facebook te delen, met de woorden: ‘Vroeg oma ten dans, ze herinnert zich nog maar weinig, maar weet nog steeds hoe te bewegen’.

Klik bij het afspelen rechtsonder op het geluidsicoontje om het geluid te horen.

Tips

Jarryd Stoneman is een stoere jongen. Vrienden omschrijven hem als een grapjas, bloedeerlijk maar ook zorgzaam. In een interview vertelt Jarryd wat hij belangrijk vindt in de zorg voor zijn oma. Het draait allemaal om liefde; geven om iemand, zegt hij, dat leerde hij van zijn overgrootmoeder. En verder somt hij op:

  1. Liefdevol lichamelijk contact. Ieder mens heeft dat nodig.
  2. Communiceren; laten weten dat ik er ben en volwassen en respectvol praten.
  3. Haar brein activeren, zorgen voor een leuke daginvulling met bijvoorbeeld plaatjes, boeken of film kijken of zingen.
  4. Muziek: dat maakt haar levendig. Uiteindelijk gaat het erom de dingen te vinden waar ze blij van wordt.

Bekijk de video:

Danst u ook? Win een ‘Tovertafel’

Gamebedrijf Active Cues heeft een promoactie, waarin iedereen wordt uitgenodigd om zelf ook te dansen met iemand met dementie en daar een filmpje van in te sturen.  Onder alle video’s die op 17 september binnen zijn, wordt een ‘Tovertafel Original’ verloot die naar een zorghuis naar keuze van de winnaar gaat. Op Wereld Alzheimerdag 21 september wordt de winnaar bekendgemaakt en wordt een compilatievideo gepubliceerd.

De video’s kunnen worden geplaatst op de Facebookpagina Tovertafel by Active Cues of op Twitter met de hashtag #tovermoment.

De Tovertafel toont interactieve spellen op de tafel. Hij is ontwikkeld voor woonzorgcentra voor mensen met dementie, maar er is intussen ook een versie voor volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met autisme. In de video hieronder is te zien hoe het werkt.

Deel deze pagina

Toon alle gerelateerde artikelen