Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Meer aandacht voor dementie en verstandelijke beperking

Redactioneel - 03-05-2016

Mensen met het syndroom van DownOok mensen met een verstandelijke beperking  kunnen dementie krijgen, maar vaak wordt bij hen de dementie niet herkend, waardoor zij niet de passende zorg krijgen. Gelukkig is dat aan het veranderen.

Mensen met het syndroom van Down lopen extra kans op dementie. Zij hebben drie keer het chromosoom 21, zegt neurowetenschapper en onderzoeker Alain Dekker, en dat chromosoom speelt een rol bij het krijgen van de ziekte van Alzheimer.

Signalen

Dat dementie bij mensen met een verstandelijke beperking vaak niet herkend wordt, komt doordat de zij al beperkingen hebben. De  achteruitgang wordt vaak minder goed opgemerkt. En hier moet verandering in komen, vindt Dekker. Begeleiders zien de gedragsverandering die met dementie te maken hebben soms wel, maar ze brengen deze niet in verband met dementie. “Minder interesse hebben, minder enthousiast zijn, prikkelbaar zijn, dat kunnen allemaal tekenen van dementie zijn. Maar ook slaapproblemen en plotselinge agressieve buien kunnen symptomen zijn.” 

Sneller reageren

Dekker wil de symptomen in kaart brengen. Voor zijn onderzoek ontwikkelde hij met professor De Deyn vragenlijsten, waarmee begeleiders van mensen met Down gedragsveranderingen kunnen signaleren. Hij hoopt dat hiermee dementie eerder wordt gesignaleerd bij mensen met Down. “Daarmee kun je snel reageren op vroege tekenen van dementie, kun je de zorg in een dagopvang en woonvoorziening aanpassen aan veranderende zorgbehoefte en kunnen de begeleiding en de familie er beter op inspelen.”

Studiedag

Alain Dekker is een van de sprekers op de landelijke studiedag van StudieArena over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking op 4 juli a.s.

Meer weten:

U kunt meer lezen over het promotieonderzoek van Dekker op de website van de Universiteit Groningen.

Deel deze pagina