Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Meezingen is beter dan alleen luisteren

Redactioneel - 31-03-2015

De stimulerende werking van muziek bij dementie, ook in de latere fasen, krijgt steeds meer bekendheid en moderne toepassing, mede dankzij de mooie documentaire Alive Inside. Daarin is te zien hoe een simpele muziekspeler mensen met dementie doet opleven. Maar het kan beter: meezingen in een groep activeert het brein nog sterker. 

Mensen met dementie hebben de neiging zich terug te trekken uit de buitenwereld, die hen niet meer begrijpt, en een eigen cocon te creëren. Moderne muziektherapie met een koptelefoon past daar mooi in, maar menselijk contact is juist zo belangrijk bij dementie: voelen dat je er bij hoort. Een zanggroep kan in die behoefte voorzien. 

Extra hersenactiviteit

ouderenkoorEen klein uurtje met zijn allen meezingen met bekende liedjes van vroeger is een simpele en effectieve manier om bij dementie het brein te stimuleren. In internationale onderzoeken zijn bij mensen met dementie de effecten vergeleken van alleen luisteren naar bekende liedjes, met die van actief meezingen in een groep. Naar muziek luisteren betekent werk voor de linkerhersenhelft. Actief meezingen stimuleert ook de rechterhelft van de hersenen. Het kijken naar anderen die zingen, tenslotte, brengt activiteit teweeg in de hersengedeelten waarmee wordt waargenomen. 

Kortom, groepszingen heeft een driedubbele activerende werking op het brein. Dat is niet alleen een goed bericht voor mensen in de beginfase van de aandoening. Ook in de latere stadia van dementie kan zingen nog een plezierige bezigheid zijn, waarbij vergeten woorden opeens weer terugkomen. 

Een onderzoek uit 2013 in de VS liet zien dat mensen met gevorderde tot ernstige dementie baat hadden bij drie keer per week 40-50 minuten zingen. Ze scoorden na vier maanden niet alleen beter op tests in geheugen- en denkvermogen dan de controlegroep die alleen luisterde, maar hun welbevinden nam ook nog eens toe. Alle reden dus om naast de koptelefoon ook het zingen in een grotere groep een kans te geven.

Meer lezen:

In ons eerdere artikel De heilzame werking van koorzang staat beschreven waar de meerwaarde van samen zingen uit bestaat.

Bronnen:

foto: Sing for your Life
Toon alle gerelateerde artikelen