Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Jenneke van Veen: ‘Omslag in zorg voor mensen met dementie’

Redactioneel - 16-09-2014

Jenneke van VeenDe zorg voor mensen met dementie verandert. ‘Vroeger keken we vooral naar de risico’s bij deze mensen, bijvoorbeeld risico op vallen. Er werd te weinig naar hun behoeften gekeken, vaak pas als er gedragsproblemen waren’, vertelt Jenneke van Veen, voorzitter van IDé in De Telegraaf tabloid over leven met een hersenaandoening, van 15 september 2014.

Motiveren

‘Maar nu wordt meer gekeken naar wat zij nodig hebben, wat ze nog wèl kunnen en hoe zij zo fit en zelfstandig mogelijk kunnen blijven’.
‘Tegenwoordig willen we ook liefst geen vrijheidsbeperking. Tenzij het echt niet anders kan, maar dan zo kort mogelijk. Toch merken we in sommige tehuizen nog wel koudwatervrees om te veranderen’, stelt zij vast. ‘Maar de tijd is nu wel rijp om anders om te gaan met mensen met dementie.’

Familie

Ook de naasten moeten nu die omslag maken, zegt van Veen, en ze wil ‘dat de familie zich welkom voelt in het tehuis en dat ze betrokken worden bij de zorg voor hun naaste.

Lees hier het hele interview

Er is ook een speciale website, www.dehersenen.com over leven met een hersenaandoening, met dit interview en interviews met Jan Hamers, Erik Scherder, Dick Swaab, Anneke van der Plaats en vele anderen.

Toon alle gerelateerde artikelen