Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Bandenloze zorg kan en moet'

Redactioneel - 22-04-2013

Math Gulpers en zijn paranimfenHet vastbinden van bewoners van verpleeghuizen zou in Nederland compleet afgeschaft moeten en kunnen worden. Dat concludeert Math Gulpers, directeur van verpleeghuis Lückerheide (MeanderGroep ZL), die vrijdag 19 april promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

Op de foto: Math Gulpers met zijn paranimfen Terry Brouwers (l) en Ine Smeets (r), die als verpleegkundig consulenten een actieve bijdrage aan EXBELT leverden.

Niet méér ongelukken

Met een methodische aanpak kan het vastbinden van dementerende verpleeghuisbewoners stoppen, en andere vormen van vrijheidsbeperking worden verminderd, zónder dat dit tot meer valincidenten en valletsel van bewoners leidt.

Maar: “De aandacht voor het niet vastbinden mag geen moment verslappen: het moet vast onderdeel van het beleid en de begeleiding van de medewerkers worden. Het beeld dat niet fixeren gevaarlijk zou zijn, is namelijk heel hardnekkig,” stelde Gulpers vast.

Methode


Gulpers onderzocht langdurend de resultaten van de door de Universiteit Maastricht ontwikkelde ‘EXBELT’-methode, die als doel heeft om het vastbinden in verpleeghuizen te stoppen. De methode kent vier componenten:

  • verbod in de instelling op gebruik van onrustbanden bij nieuwe bewoners en afspraak om banden bij bestaande bewoners af te bouwen;
  • scholing van personeel;
  • consultatie door een gespecialiseerde verpleegkundige;
  • gebruik van moderne hulpmiddelen voor valpreventie (elektronische  waarschuwingssystemen, extra lage bedden etc).


In Gulpers’ evaluatiestudie blijkt dat in verpleeghuizen waar EXBELT werd ingevoerd na twee jaar bijna geen bewoners meer worden vastgebonden. Ook het gebruik van andere vrijheidsbeperkende middelen, zoals hoge bedhekken en diepe stoelen, is significant verminderd. Het gebruik van kalmerende geneesmiddelen nam niet toe en er waren ook niet meer valincidenten.

De titel van het proefschrift van Gulpers is: ‘EXBELT: expelling belt restraints from psychogeriatric nursing homes’.


Toon alle gerelateerde artikelen