Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Kwart pijn in verpleeghuizen niet behandeld

Ingezonden - 10-01-2012

Onderstaand artikel is integraal overgenomen van Nursing:

Een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen met pijn wordt daar niet voor behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde op 16 december op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Boerlage onderzocht de pijn van 157 bewoners van verzorgingshuizen en 233 verpleeghuisbewoners. Dat waren vooral 80-plussers. Bijna 70 procent van hen had pijn op het moment van ondervraging of in de week ervoor. Bij vrijwel alle ouderen was de pijn chronisch.

Geen behandeling
Bijna een op de vier bewoners had pijn die niet werd behandeld. De onderbehandeling is volgens Boerlage te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Bovendien speelt mee dat de senioren niet nog meer medicatie willen slikken of vinden dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort. Boerlage benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen. ‘Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg’, zegt Boerlage.

Richtlijn pijn
In oktober vorig jaar liet ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, weten dat pijn bij kwetsbare ouderen onvoldoende wordt herkend en behandeld. Daarom hebben zij de richtlijn ‘Herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen’ opgesteld met daarbij een handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Bovenstaand artikel is integraal overgenomen van Nursing.
Foto © Stefan Giuliani / Stockvault