Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Fixatie - vrij het nieuwe jaar in. Ook verpleeghuis Ter Valcke en Ten Anker schrappen het vastbinden

Redactioneel - 07-01-2009

Dolende, verwarde en geagiteerde ouderen in bed of op de stoel vastbinden mag straks niet meer bij de verpleeghuizen Ter Valcke in Goes en Ten Anker in Tholen.
Ook het pilletje om rustig te blijven, mag niet zomaar meer gegeven worden.

De reden is ontnuchterend. Vastbinden en drogeren verhinderen niet dat ouderen gewond raken bij valpartijen. Verpleeghuizen die volhouden dat zij verwarde ouderen met banden en bedhekken in bed houden omwille van hun veiligheid zijn daarmee hun argument kwijt. En dan moet je dat niet meer doen, legt hoofd Zorg van de instellingen van Stichting Voor Regionale Zorgverlening (SVRZ) Wil de Rond uit.

Ter Valcke is deelnemer aan het programma Zorg voor Beter van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn. Dat programma beoogt de zorg aan cliënten te verbeteren met projecten in verschillende thema's, zoals het tegengaan van doorligwonden, het voorkomen van valongelukken, seksueel misbruik of probleemgedrag. Stichting ZorgSaam in Terneuzen, de koepel waaronder thuiszorg, ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Zeeuws-Vlaanderen horen, en de eveneens Zeeuws-Vlaamse zorgstichting voor verstandelijk gehandicapten Tragel werken ook mee in het ministeriële programma.

De SVRZ-instelling houdt het niet bij enkel het thema vrijheidsbeperking. Valpreventie en probleemgedrag is even toepasselijk, beaamt De Rond. "Bij proeven in verpleeghuizen elders in Nederland is gebleken dat vrijheidsbeperkende maatregelen er niet voor zorgen dat er minder mensen gewond raken. Er breken net zoveel mensen een heup als je die bewegingsbeperkingen niet toepast." Dan is het wel zo waardig om de polsbanden op de armleuningen niet meer aan te gespen, zegt hij.

De Rond kreeg tienduizend euro van de SVRZ om het non-fixatie-beleid bij Ter Valcke in te zetten. Hij zoekt naar alternatieve hulpmiddelen die mensen vrijheid van bewegen geven en enkel het risico op valpartijen inperken. Sokken met rubberen zooltjes en een bed dat zo laag bij de grond is dat er uit vallen geen kwaad meer kan, bijvoorbeeld. Zo'n bed kost wel vierduizend euro. Dus daar komen er maar een paar van in het verpleegcentrum, zegt De Rond.

Er komen ook niet meer verzorgenden om goed op te letten. Overdag is er een verpleger op elke groep van zes cliënten, maar 's nachts heeft de verplegende van dienst 24 cliënten om voor te zorgen. De Rond: "We vragen familie van bewoners om hun bezoeken onder elkaar af te stemmen. De een doet dat graag, de ander niet. We stellen het niet verplicht."

Bron: ‘Ter Valcke en Ten Anker schrappen het vastbinden’; PZC, dinsdag 6 januari 2009