Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zorg goed voor eten en drinken; ook 's nachts!

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 07-06-2012

Slecht eten en drinken kan leiden tot ‘probleemgedrag’ of tot slecht slapen en nachtelijke onrust. Onderzoeker Diana Kerr van de universiteit van Edinburgh, geeft tips om dit te voorkomen.

Overdag
Overdag is het belangrijk om allert te zijn op mogelijke oorzaken van te weinig eten en drinken en deze weg te nemen. Een paar veel voorkomende oorzaken:

 • Te grote porties
  Met het ouder worden en het vorderen van de dementie, wordt het moeilijker om grote porties ineens te eten. Kleinere porties en meerdere eetmomenten verdeel over de dag en avond zijn dan belangrijk.
 • Prikkels uit de omgeving leiden te veel af 
  Door dementie kun je je niet meer goed afsluiten voor prikkels uit de omgeving. Drukte rond de maaltijd, of gewoon samen met anderen aan tafel zitten, kan al te afleiden van het eten.
 • Eten / drinken niet in het zicht
  Iemand met dementie concentreert zich vooral op wat er zich vóór hem afspeelt. Kijkt iemand  TV en wordt een glas drinken náást hem neer gezet, dan is de kans groot dat het glas zo vergeten wordt.
 • Pijn en kauw- en slikproblemen
  Vaak kunnen mensen met dementie pijn of ongemak niet goed aangeven maar zullen ze wel de activiteit die pijn of ongemak veroorzaakt, instinctief vermijden. Tandpijn, kauw- en slikproblemen kunnen er makkelijk voor zorgen dat iemand niet genoeg eet. Goede mondzorg is een must.
 • Bestek en servies niet kunnen gebruiken
  Omdat de fijne motoriek bij dementie verslechtert en mensen het juiste gebruik van servies en bestek vergeten, kan het eetgerei een obstakel worden bij het eten. ‘Fingerfood’ is dan een oplossing; hapklare porties eten dat met de hand gepakt kan worden. (In de bijlage een lijst met ideeën.) Voor anderen kan aangepast servies en bestek (bijvoorbeeld met extra dikke greep) het eten makkelijker maken.
 • Méér eten en drinken nodig
  Sommige mensen hebben meer eten en drinken nodig dan gemiddeld. Iemand die veel heen en weer loopt verbruikt veel energie verbruikt en zal deze dus ook goed moet kunnen aanvullen!

In de nacht
Heeft iemand overdag te weinig gegeten en wordt hij wakker? ’s Nachts kan een ideaal moment zijn om te eten. Het is rustiger en er is meestal  één-op-één begeleiding mogelijk. Door creatief te zijn in de etenswaren die je ’s nachts aanbiedt, en de wijze waarop, hoeft dit ook helemaal niet veel moeite te kosten. In de bijlage een lijst met ideeën.

Bron: D. Kerr en H. Wilkinson, Providing Good Care at Night for Older People. Practical Approaches for Use in Nursing and Care Homes (London: Jessica Kingsley Publishers, 2011) ISBN 978 1 84905 064 7

Diana Kerr is m.n. gespecialiseerd in dementie bij mensen met een verstandelijke handicap en nachtzorg bij kwetsbare ouderen, in haar boeken geeft ze waardevolle tips die ook algemeen bruikbaar zijn.

Meer lezen?
Lees ook de IDé artikelen:
Fingerfood: geen hulp meer nodig bij het eten
Kleinschalig wonen: samen koken, lekker eten
Zelf de maaltijd bereiden, lekkerder eten

Foto intro © ppdigital /
morguefile.com (bestek)

Toon alle gerelateerde artikelen