Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zelf de maaltijd bereiden, lekkerder eten

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 22-06-2011

IDé ontving op haar oproep een enthousiaste reactie van Joke Bloem (53 jr), ziekenverzorgende en activiteitenbegeleidster bij woonzorgcentrum De Renselheerdt in Winschoten. Samen met collega’s richtte zij een kookgroep op waarin wekelijks met bewoners samen gekookt wordt. De kookgroep is na een aantal jaar nog steeds een succesvolle activiteit waar bewoners naar uit zien!

Meer dan alleen eten
“Niet lekker” en “niet zoals thuis” was ook in De Renselheerdt een veel gehoorde klacht over het eten. Het eten werd tot dan toe elke dag van buitenaf aangeleverd. Medewerkers besloten om samen met bewoners te gaan kijken bij de leverancier. Bij de leverancier mocht er in de keuken gekeken worden en geproefd, en wat bleek: het eten smaakte gewoon lekker. Dat zette de medewerkers aan het denken. Bij de leverancier hadden de bewoners erbij gestaan toen er gekookt werd, er werd over het eten gepraat, en je kon het eten zien en ruiken. Allemaal belevingen die bij het koken horen en blijkbaar ook van belang zijn bij ‘lekker’ eten.

Ouderwets lekker
De kookgroep bestaat uit maximaal 12 bewoners, zowel mét als ook zonder dementie. Die combinatie werkt prima; de deelnemers vullen elkaar goed aan. Voor de groep worden speciaal de bewoners benaderd die het eten anders niet lekker vinden en gezellig samen willen koken.

Eén keer in de week komt de groep bij elkaar. Samen wordt er gekozen wat men wil eten en wordt er een boodschappenlijstje samengesteld. Om ook de bewoners met dementie hierin te betrekken stellen de begeleiders vragen als “hoe kookte uw moeder (of oma)” en “wat moet daar allemaal in” of “wat voor fornuis had uw moeder”. Zo komen de gesprekken over eten op gang en komt er naar boven wat mensen lekker vinden. Regelmatig staan er ‘ouderwetse’  gerechten op het menu zoals stamppot, gebakken bloedworst of boerenkool met gort (Gronings streekgerecht). 

Tijdens de bereiding doet iedereen wat hij/zij kan en wil, voor iedereen is wel wat te doen, zoals aardappels schillen, groenten snijden enz. Tussendoor en tijdens het bereiden van de maaltijd wordt de tijd gevuld met praten over eten, bijvoorbeeld aan de hand van spreekwoorden die daarmee te maken hebben. “En, niet onbelangrijk, de geur: hééérlijk,” zegt Joke.

Sinds kort nodigen de bewoners om de beurt ook een gast uit bij de maaltijd; bijvoorbeeld een familielid, vriend/vriendin of een medebewoner.

Succes uitbreiden
De kookgroep is zo populair dat er al een wachtlijst voor bestaat. Joke vertelt: “we hebben één bewoonster die vrij passief is, maar met de kookgroep juist heel goed eet. Aan haar mimiek kan ik zien dat het ok is.” En ook: “bewoners kijken uit naar het koken, ze eten meer en ze voelen zich héél nuttig!”

Inzet mobiele keuken
De begeleiders van de kookgroep willen graag het aantal deelnemers uitbreiden en ook mensen betrekken die nu niet naar de keuken kunnen komen. Daarom is er gespaard voor een mobiele keuken. "Dankzij de mobiele keuken kunnen we op meerdere afdelingen kookactiviteiten organiseren en bijvoorbeeld ook in de huiskamer" vertelt Joke.

De medewerkers hebben een rommelmarkt georganiseerd om geld op te halen en het Ouderenfonds heeft het opgehaalde bedrag verdubbeld. De mobiele keuken is net een paar dagen geleden in gebruik genomen op De Renselheerdt. Joke vertelt enthousiast: “De mobiele keuken is echt super! Aan één kant zit een oven, aan de andere kant een kookplaat voor 5 pannen, en een afzuigkap. Het keukentje werkt elektrisch. Echt een aanrader voor alle huizen! Het ontwerp voor deze mobiele keuken was van onszelf. Als er iemand informatie wil kunnen ze mij altijd mailen!"

Wilt u Joke een vraag stellen naar aanleiding van dit artikel? Dat kan! Mail naar:

Foto's © Joke Bloem

Toon alle gerelateerde artikelen