Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Nieuw mens na stoppen met antipsychoticum'

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 19-05-2011

Een antipsychoticum had de agressie van meneer Pietersen*) gestopt, maar hem ook totaal apathisch gemaakt. Door het non-fixatiebeleid vonden zijn zorgverleners nieuwe oplossingen en kwam er een nieuw mens tevoorschijn.

Gerda Lemson, de contactverzorgende van meneer Pietersen*) in het Loosdrechtse verpleeghuis De Beukenhof vertelt: ‘Meneer Pietersen heeft de ziekte van Alzheimer en woont al  enkele jaren bij ons. In het begin liep hij de hele dag door de gangen te dolen. Zorg liet hij moeilijk toe en vaak was hij agressief en sloeg en stompte hij ons. Dat was de reden dat hij een antipsychoticum kreeg. Dat hij daar suf en apathisch van werd, werd op de koop toegenomen.

Op initiatief van de verpleeghuisarts is hier verandering in gekomen. De medicatie werd afgebouwd en samen met de arts en anderen gingen we zijn gedrag observeren. Al doende ontdekten we dat we eerst goed naar hem moeten kijken, alvorens contact te maken. Als hij niet terugkijkt weten we nu dat we hem met rust moeten laten, kijkt hij wel terug dan kunnen we contact maken.

Deze nieuwe benaderingswijze heeft van meneer Pietersen*) een heel ander mens gemaakt. Hij toont weer emoties en lacht weer! Ik ben blij dat onze verpleeghuisarts het initiatief nam om de onrustmedicatie te stoppen en uit te gaan zoeken waar de agressie vandaan kwam.’

*) De naam 'meneer Pietersen' is om privacyreden gefingeerd.Voor de foto is een model gebruikt.

Toon alle gerelateerde artikelen