Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Daglichtlampen in het verpleeghuis: 'Het hoeft niet duur te zijn'

Door: Stella Braam - Redactioneel - 13-06-2011

Met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je een verpleeghuis goedkoop ‘verdaglichten’. Zegt Ernst de Klerk, technisch medewerker van Woon- en Zorgcentrum De Bolder in Huizen.

Ernst de Klerk kreeg een duidelijke opdracht: De Bolder, onderdeel van de Vivium Zorggroep, wilde daglichtlampen, maar wel goed en goedkoop. ‘Dus ben ik wat gaan googelen.’ Hij schafte een zogeheten luxmeter aan om in de ruimtes de lichtintensiteit te meten, schrok (‘Je loopt haast in het donker’) en belde zijn vaste lampenleverancier.

De Klerk: ‘Gelukkig zaten in onze systeemplafonds de juiste armaturen waarin de lampen zouden passen. Anders hadden we nieuwe armaturen moeten kopen.’ Wat het al met al kostte? ‘Zeven euro en 56 cent per daglichtlamp,’ antwoordt De Klerk.  ‘Slechts een paar euro duurder dan een gewone lamp. Met die nieuwe lampen zijn we op vijfhonderd lux per huiskamer uitgekomen.’

Dimbare daglichtlampen
De goedkope oplossing heeft nadelen. ‘Dit systeem is niet regelbaar. Je kunt het licht niet dimmen of instellen. Het staat óf voluit aan, óf je zet het uit. ’s Avonds gaan de daglichtlampen uit en de sfeerverlichting aan. Anders denken de mensen dat het nog steeds dag is en kunnen ze waarschijnlijk niet slapen.’
Er werden wél dimbare daglichtlampen geïnstalleerd in een woonkamer in ‘De Ruyterstraat’ in Huizen, een kleinschalig wonenvoorziening van Vivium Zorggroep. Daar hangen grote plafonnières met regelbare daglichtlampen. En het is er nog gezellig ook. De kosten voor dat licht in die woonkamer met zes personen bedroegen 1500 euro, inclusief de montage.

Advies
‘Het is vallen en opstaan. Pionieren. De ervaring bouw je wel op. Je moet goed kijken, want die lampen passen niet overal in. Maar als je de juiste armaturen hebt, kun je beginnen. Nodig verschillende bedrijven uit. Laat ze het licht meten en vertellen wat hun mogelijkheden en kosten zijn. Vraag of het heus lampen zijn die het daglicht benaderen. Je moet er gewoon aan beginnen,’ besluit De Klerk, een man die van weinig veel weet te maken.

Toon alle gerelateerde artikelen