Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Goed bekeken: leren omgaan met probleemervaren gedrag dankzij videofeedback

Door: IDé Redactie - 05-07-2010

Stichting De Wever uit Tilburg ontwikkelde de methode Video Interventie Ouderenzorg, om zorgverleners en familie te helpen omgaan met ‘probleemgedrag’, onder meer als gevolg van dementie. De jarenlange ervaring die De Wever hier inmiddels mee heeft, maakt hen tot een specialist van deze methodiek bij kwetsbare ouderen.

De VIO-begeleiders maken korte filmopnamen van dagelijkse contactmomenten tussen zorgverlener en bewoner. Daarna analyseren de begeleiders de beelden en zorgen voor een terugkoppeling naar de zorgverleners, waarna een stapsgewijs veranderingsproces in gang wordt gezet.

Uitgaan van wat goed gaat

De methode VIO gaat uit van geslaagde communicatie. Op welke punten was het contact geslaagd en welke mogelijkheden biedt dit? In plaats van te kijken naar wat fout gaat, leert de zorgverlener door het gezamenlijk terugkijken van beelden waar hij/zij wel goed is en hoe dat ingezet kan worden in de moeilijkere situaties. De begeleider geeft opdrachten mee die in de (thuis)praktijk geoefend gaan worden. Tussentijds worden er video-opnamen gemaakt en wordt er samen geëvalueerd.

Meer weten over deze methode? Lees het artikel dat VIO-opleider Andrea de Groot van het expertisecentrum VIO-dewever schreef aan de hand van een casus of kijk in de opleidingsbrochure of de folder. Hierin leest u ook over de opleidingsmogelijkheden tot VIO-begeleider of cursusleider Basis Interactie Training. U kunt voor meer informatie ook direct mailen naar .

Meer weten

Meer informatie vindt u op de website van De Wever - VIO.

Toon alle gerelateerde artikelen