Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Hoogbegaafde senioren

Redactioneel - 07-09-2020

Boek Hoogbegaafde Senioren, Noks Nauta & Ine SchouwstraDe vader van onderzoeksjournalist Stella Braam was hoogbegaafd. Toen hij vanwege dementie in een verpleeghuis ging wonen was er voor hem nog maar weinig te beleven... Stella heeft de hoogbegaafdheid van haar vader René nooit specifiek belicht. Toch is het belangrijk dat we meer weten van hoogbegaafdheid bij ouderen. In de boekenserie ‘Senioren in de maatschappij’ van uitgeverij Gompel & Svacina verscheen daarom ‘Hoogbegaafde senioren’, onder redactie van Noks Nauta en Ine Schouwstra. 

Specifieke levensbehoeften en problemen

Het boek is geschreven voor hoogbegaafde ouderen zelf, hun naasten en zorg- en hulpverleners. Doel: praktische kennis delen over de betekenis van hoogbegaafdheid in het leven van ouderen. Het boek laat de specifieke levensbehoeften zien die de hoogbegaafdheid met zich meebrengt. Maar ook de problemen, vooral als de hoogbegaafdheid niet erkend wordt of te weinig ruimte krijgt. Een apart hoofdstuk is gewijd aan dementie. Bij hoogbegaafdheid wordt dementie vaak laat gediagnostiseerd. Ook als naasten al lang de signalen ervan hebben gezien. Dat kan heel frustrerend zijn. Hoogbegaafde senioren met dementie kunnen dit laatste vaak heel goed verhullen/maskeren. In een aantal beschreven casussen komt dit ook terug. Het boek geeft daarom adviezen voor tijdige en betrouwbare diagnostiek. Daarnaast benoemt het boek aandachtspunten voor de bejegening van hoogbegaafde mensen met dementie. Autonomie is heel belangrijk voor hoogbegaafden. In de 6 casussen die in het boek staan komt dit duidelijk tot uiting. En een van de laatste hoofdstukken gaat daarom dieper in op regelingen die je kunt treffen rond het levenseinde.

Praktische handreiking

Het boek is een begin om hoogbegaafde ouderen te ondersteunen bij hun eigen regie en om hoogbegaafdheid op de agenda van de ouderenzorg te zetten. ‘Op het vrijwel blanco gebied van hoogbegaafdheid bij ouderen brengt dit boek theorie en praktijk bij elkaar. Het levert  zowel meer begrip als praktische handreikingen en verrijkt zo het werkveld’, zegt prof. Dr. Marcel Olde Rikkert op de achterflap.

Het boek Hoogbegaafde senioren is te bestellen via de webshop van het IHBV.

Benieuwd naar het nog altijd actuele verslag van het leven met dementie van Stella Braams hoogbegaafde vader? Klik hier voor het boek ‘Ik heb alzheimer, het verhaal van mijn vader’.