Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Nieuw: pak met spierondersteuning

Redactioneel - 02-03-2017

Aura-ak met exoskelet voor bewegingsondersteuningVoor ouderen die slecht ter been zijn, bestaan er allerlei hulpmiddelen, zoals rollators, grijpstokken en trapliften. Volgend jaar komt er een innovatief nieuw hulpmiddel bij: het Aura-pak, onderkleding met elektronische ‘spieren’ die de drager helpen bij zijn bewegingen.

Tweede huid

Het pak weegt nog geen 200 gram en draagt als een tweede huid, zegt de ontwerper Yves Béhar. ‘Met dit pak kunnen ouderen actief blijven leven’, zegt hij, ‘niet alleen binnenshuis, maar juist ook buitenshuis’.

Extra power

Het krachtpak bevat sensoren die de bewegingen van de drager volgen. Ga je staan, dan trekt het pak automatisch samen en levert het de drager als het ware de extra spierkracht. Op dezelfde manier geeft het de drager extra power als die gaat zitten, staan of lopen.

De ontwerpers haalden hun inspiratie onder meer bij het leger. Daar wordt al decennia geëxperimenteerd met pakken en exoskeletten die het voor militairen makkelijker moeten maken om zware ballast te tillen.

In de beschikbare informatie is niet duidelijk wat het Aura-pak bij veelvuldig gebruik doet met de eigen spierkracht van de gebruiker. 

Het pak wordt gemaakt door de firma Superflex en moet halverwege 2018 op de markt komen.

Bronnen: Financieel Dagblad en RTL-nieuws 

 

Toon alle gerelateerde artikelen