Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Iedere ochtend een eitje en bewegen!

Redactioneel - 18-02-2016

Eitjes op voetenEiwitten zijn onmisbaar voor de opbouw en het behoud van spieren. Maar zonder beweging kunnen eiwitten hun werk niet goed doen. Dus: in elke maaltijd voldoende eiwitten, en ervoor en erna bewegen!

Lichamelijke beweging zorgt ervoor dat een eiwitrijke maaltijd ook daadwerkelijk benut wordt voor de spiergroei. ‘Het is alsof de bakstenen die arriveren op de bouwplaats zelf de bouwvakker bellen om in de muur gemetseld te worden’, zegt spierfysioloog professor Luc Van Loon van Universiteit Maastricht.

Uit onderzoek van Van Loon bleek dat in Nederland ongeveer tien procent van de ouderen thuis en tot 35 procent van de ouderen in een verzorgingshuis dagelijks te weinig eiwit binnenkrijgen. En dat terwijl juist ouderen meer eiwit in hun voeding nodig hebben. (European Journal of Nutrition, 2012) Met name meer eiwit bij het ontbijt zou ouderen kunnen helpen.

Dagelijks  3x75 gram eiwit

Iedere maaltijd zou idealiter 20 tot 25 gram eiwit moeten bevatten, maar de ouderen in het onderzoek kwamen daar lang niet aan, vooral niet bij het ontbijt. Gemiddeld kregen zij ‘s ochtends minder dan 12 gram eiwit. Iedere morgen een eitje erbij (6 gram eiwit) zou hen dan al kunnen helpen.

De combinatie met meer beweging is het beste, zegt Van Loon. Door fysieke inspanning voor het eten, gaat de synthese van nieuwe spiereiwitten langer door. In plaats van 1,5 uur houdt de spieropbouw tot meer dan 24 uur aan.

Helpen met tafeldekken of schuifelen rond de tafel

Het belang van goede voeding en bewegen voor of na de maaltijd, is nog veel te weinig bekend bij verzorgers, zegt van Loon. “Daarom is mijn stelling: voed nooit iemand die in bed ligt! Dat is een grote fout in ziekenhuizen. Laat een patiënt naar een tafel lopen om daar te eten, ook al moet die schuifelen. Sukkelen is beter dan niets. Laat mensen in een verzorgingshuis helpen met tafeldekken, afwassen of koken.”

Anders worden mensen alleen maar zieker en zwakker, zegt Van Loon: Ik heb zo vaak gezien dat een opa zijn heup had gebroken, en dat zijn familie hem bij het ophalen uit het ziekenhuis triomfantelijk vertelde dat ze zijn bed beneden in de huiskamer hadden gezet. Dan dacht ik: nee! Zo komt die man nooit meer in beweging en is het een aflopende zaak.”

Bron: NRC

Meer lezen

Toon alle gerelateerde artikelen