Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Na beroerte zelfstandig thuis revalideren met oefen-app

Redactioneel - 28-11-2013


UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie ontwikkelden samen een digitaal instructieprogramma voor de iPad, waarmee mensen na een beroerte zelfstandig thuis kunnen oefenen.

Lichamelijke oefening moet!
Hoe meer je kort na een beroerte goed oefent, hoe eerder je weer in staat bent om je thuis te redden, zo blijkt uit onderzoek. Maar thuis moet het oefenen doorgaan, anders gaan de conditie en vaardigheden weer achteruit. Daarom is het belangrijk om te blijven bewegen. Bovendien verklein je er het risico op hart- en vaataandoeningen mee. 

Maatwerk
De app bevat op dit moment dezelfde oefeningen als de Oefengids Beroerte, maar biedt meer persoonlijke aanpassingsmogelijkheden. De gebruiker kan een oefenprogramma op maat selecteren, dat toegesneden is op de ernst van de aandoening en de lichaamsdelen die zijn aangedaan. De oefeningen worden in filmpjes getoond en in steeds afwisselende volgorde aangeboden. Ook wordt de gebruiker gestimuleerd om te blijven oefenen doordat hij zich een doel kan stellen. De app is niet bedoeld als vervanging van de fysiotherapeut, maar als een goede aanvulling door het zelf oefenen te stimuleren en leuker te maken.

De Oefen App Beroerte voor de iPad is verkrijgbaar in de App Store voor € 4,49.

Bronnen: De Hoogstraat  en UMC Utrecht