Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Overzicht clips DementieEnDan

Redactioneel - 05-06-2020

Alzheimer herkennen

  • Alzheimer herkennen
    Niels Prins, directeur van het Alzheimer Research Centrum, vertelt over het herkennen van Alzheimerpatiënten, door hun blik en hun bewegingen te observeren.

Leven met dementie; drie echtparen vertellen wat dat voor hen betekent

  • Jan en Marjo over hun leven met dementie
    Marjo vertelt over het lange proces van de diagnosestelling bij haar man Jan. Jan geeft een voorbeeld over hoe hij niet meer met een senseo om kon gaan. Marjo zegt dat ze er nu vooral veel samen op uitgaan om het leuk te hebben.
  • Ton en Carry over hun leven met dementie
    Carry vertelt over de problemen op het werk van Ton en hoe dit leidde tot de diagnose dementie. Ton vertelt hoe hij er onder is, dat hij er ook wel aan gewend is. Dan zien we hoe Ton meedoet aan wetenschappelijk onderzoek en hebben Carry en dochter Lisette het over de toekomst.
  • Hayriye en Muharrem over hun leven met dementie
    Salih heeft het over dementie binnen de Turkse gemeenschap; dat het als een schande gezien wordt, in plaats van als een ziekte. Neuropsycholoog Miriam Goudsmit en geriater Juliette Parlevliet vertellen over de taalbarrière bij het onderzoek bij migranten.

Leven met dementie; elke fase heeft zijn eigen issues

  • Van werk naar dagbesteding bij dementie
    Ton en Carry hebben een gesprek met collega Roland Burgers, die zegt dat Ton wel wat achteruit is gegaan. Ton neemt afscheid bij Kemira. Later zien we Ton alleen bij de dagopvang waar hij zijn plek heeft gevonden; hij schildert. Ten slotte laat hij thuis zien wat hij gemaakt heeft.
  • Frustraties door dementie
    We zien Johan zoeken naar een boek. Hij en Annie vertellen over de problemen die ze thuis ondervinden. Johan uit zijn frustraties vaak in boosheid.
  • Accepteren van risico’s bij dementie
    Carry heeft een gesprek met Freek Gillissen op het VUmc Alzheimercentrum over de risico’s die de dementie van Ton met zich meebrengt op het gebied van geldzaken. Carry vraagt zich af of ze Ton zijn hobby, met geld bezig zijn en beleggen, van hem af moet nemen.
  • Verlies van overzicht bij dementie
    Johan krijgt hulp bij het regelen van zijn financiën. De belastingaangifte verloopt chaotisch omdat hij zijn administratie niet meer goed kan bijhouden.
  • Verlies van vaardigheden bij dementie
    Johan vertelt over lastige situaties die hij in het dagelijks leven tegenkomt, bijvoorbeeld bij het autorijden, bij het wandelen of bij het pinnen.
  • Naar het verpleeghuis: een verwarrende ervaring
    Mary Ann zit thuis, ze weet veel dingen niet meer. Richard vertelt dat hij steeds meer alleen komt te staan. Dan gaan Richard en Mary Ann kijken bij de Hogewey. Mary Ann is in paniek dat ze daar moet blijven. Dan volgt de verhuizing naar Hogewey. Mary Ann begrijpt het niet goed.

Leven met dementie; wat kan er nog wèl en hoe blijf je zo fit mogelijk?

  • Dementie? Blijf genieten!
    Jan en Marjo gaan samen op pad. Naar het grachtenhuis, de Hermitage, samen fietsen. Marjo is geduldig. Hiertussen interviewstukken van Freek Gillissen – verpleegkundig consulent dementie – over de draad weer oppakken na de diagnose, wat je wel en niet moet doen.
  • Muziek activeert het brein
    Mary Ann speelt thuis piano, verschillende stukken. Als haar gevraagd wordt of ze wel eens dingen vergeet zegt ze ‘ja, maar niet in de muziek’. Annemieke Vink – docent theorie muziektherapie – vertelt over muziek en het geheugen. Daarna improviseert Mary Ann samen met studenten.
  • Contact door dans
    Joke Bos danst met mensen die dementie hebben in een ontmoetingscentrum. Rose-Marie Dröes vertelt aan vrouwen die in ontmoetingscentra werken over contact maken. Joke Bos legt aan medewerkers van ontmoetingscentra uit hoe je door middel van dans contact kunt maken en hoe je te werk moet gaan.
  • Blijven bewegen bij dementie
    We zien Jan en zoon Jerome bij de schaatsbaan. Bij VU vertellen promovendus Astrid Hooghiemstra en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over bewegingsonderzoek. We zien Jan fietsen en succesvol de halve marathon lopen.
  • Actief blijven bij dementie
    Ton zit thuis op de bank, hij krijgt de tv niet aan, Carry helpt hem. Ton gaat naar de fysiotherapeute, ze legt aan Ton en Carry uit waarom het belangrijk is te blijven bewegen.
  • Prof. Philip Scheltens’ onderzoek naar genezing van Alzheimer
    Ton doet mee aan wetenschappelijk onderzoek. Hij 9.36 beantwoordt vragen en doet mee aan een onderzoek voor een nieuw medicijn. Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, vertelt over het onderzoek. Ton houdt hoop dat de professor binnenkort ‘het middel’ heeft gevonden.

Bejegening van mensen met dementie; aandachtspunten en oplossingen

  • ‘Wanneer zie ik je weer?’ Afspraken maken
    In de Hogewey vraagt Mary Ann steeds aan Richard wanneer hij weer komt. Hij geeft hier iedere keer geduldig antwoordt op, maar door steeds een onduidelijk antwoord te geven (morgen of overmorgen), blijft Mary Ann de vraag herhalen. Het is merkbaar dat het voor Richard vermoeiend is.
  • Prof. Myrra Vernooij: kijken, luisteren, aanraken! 
    Verpleeghuis Kalorama heeft een wekelijkse bijeenkomst. Myrra Vernooij, hoogleraar psychosociale zorg, zit ook in de kring. Zij vertelt in een interview over spontaniteit, aandacht en concentratie bij ouderen met dementie.
  • Leven in een woongroep
    Marjolein de Visser, sociaal agoog PG, luncht met bewoners. Het huis leeft op, Marjolein stelt vragen en laat ze wat doen, zodat ze zich nuttig voelen.
  • Omgaan met vergeetachtigheid
    Mary Ann herkent de personen op foto’s van vroeger niet meer, ook zichzelf niet. Marjolein de Visser – sociaal agoog PG – vertelt hoe ze omgaat met deze vergeetachtigheid in haar omgang met dementerende mensen.

Thuisbegeleiding van mensen met dementie en hun partner

  • Omgaan met geld bij dementie
    Ton leest thuis het FD. Carry vertelt dat Ton van veel financiële zaken niet meer weet hoe het moet terwijl dat altijd zijn ding was. Ze neemt nu bijna alles over op dit gebied. Samen bezoeken ze de Rabobank, en hebben ze een gesprek met accountmanager Sjaak Kwekel.
  • Rol van de huisarts bij dementie
    Bij een training van kaderhuisartsen wordt de rol van de huisarts besproken bij patiënten met dementie. Aan bod komen ook de casemanager en de mantelzorger.
  • Casemanagement bij dementie
    Verpleegkundig consulent Freek Gillissen spreekt met Carry over het moment dat de zorg te groot wordt voor haar alleen en er begeleiding nodig is. Freek raadt haar aan een casemanager te nemen.
  • Op tijd naar de notaris
    Ton en Carry regelen een volmacht bij een notaris. Notaris Jef Oomen vertelt over de noodzaak van het goed regelen van dit soort zaken.

Wonen in een zorginstelling

  • Werken in de ouderenzorg
    Verpleegkundige Manon van Lieshout is aan het werk in De Rietvinck, ze vertelt tussendoor waarom ze het werk doet, wat het leuk maakt. Stagiair Dennis vertelt dat hij het vooral leuk vindt dat je mensen met dementie toch nog dingen kunt leren.
  • Alle afspraken in het zorgplan
    Marjolein en Nikki vertellen over het zorgplan, hoe ze dat opstellen, wat erin staat en waarom het belangrijk is. Ze geven voorbeelden van Mary Ann, over zelfstandig douchen, over het doorslikken van eten.
  • Prof. Raymond Koopmans: Dwangband; bescherming of beperking?
    Gesprek tussen Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde, en een bewoner van verzorgingshuis Joachim en Anna over de dwangband die de bewoner omheeft. Wat vindt de bewoner hier zelf van? Koopmans vertelt over het dilemma van zo’n band en of het een dwangbehandeling te noemen is.
  • Veilig & vrij met domotica
    Carry en haar dochters zijn samen bij woonzorgcentrum Topaz voor een rondleiding. Verschillende domotica komen aan bod. Carry zegt dat ze toch vast een kijkje wilde nemen om te oriënteren op de toekomst.
  • Prof. Raymond Koopmans: wat betekent dit gedrag?
    Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde, laat tijdens een internationale workshop een video zien van een man in het laatste stadium van dementie. Er volgt een discussie over het gedrag van deze man en hoe hierop te handelen.