Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Wzd scholing vanuit de inhoud, en nu ook online

Door corona verdween de Wzd wat naar de achtergrond. Tegelijkertijd kunnen zorgverleners juist nu steun hebben aan de zorgvisie en het methodisch handelen uit de Wzd, zo zien we. Eind mei startte IDé de scholingen Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd weer op. 

Inhoud centraal en maatwerk

Vliegende sleutel IDéDe Wzd scholingen van IDé stellen de inhoud centraal. Zorg voor vrijheid & veiligheid: mensen met dementie ondersteunen het leven te leiden dat bij hun persoon past en zo veel mogelijk vrijheid en levenskwaliteit geeft. De deelnemers leren onvrijwillige zorg herkennen, de methodische probleembenadering toe te passen en oplossingsmogelijkheden te vinden. 

In onze scholing wisselen informatie, dialoog, reflectie en oefenen elkaar af. Elk scholingsprogramma wordt op maat gemaakt, aansluitend bij de visieaanpak en actualiteit van de organisatie. Bij de trainers gaan inhoudelijke expertise en coaching vaardigheden hand in hand.

Blended learning, nu ook met online bijeenkomsten

online lerenIDé ontwikkelde een programma met een mix van verschillende leervormen, zoals huiswerk- en praktijkopdrachten en online bijeenkomsten met kleine vaste groepen. Een efficiënte en effectieve aanpak, die wordt gewaardeerd. ‘Ik dacht dat online bijeenkomsten lastig zijn, maar we hadden juist een heel goede uitwisseling’, is een veelgehoord geluid. 

Train de trainersprogramma

Scholing van verzorgenden vindt het beste plaats door eigen medewerkers met een coachende rol. Met ons train de trainersprogramma maken zij zich de inhoudelijke principes eigen 

van Zorg voor vrijheid & veiligheid en de Wzd, en krijgen zij instrumenten voor de scholing en begeleiding van hun collega’sHet train de trainers programma kent vier dimensies:

  • Onvrijwillige zorg herkennen
  • Methodische probleembenadering toepassen
  •  Oplossingsmogelijkheden kennen die zo veel mogelijk vrijheid laten 
  • Scholing en coaching van collega’s 

Dialoogbijeenkomsten vrijheid & veiligheid bij dementie

Logo Vrijheid en veiligheidDit is een programma (1,5 á 2 uur) voor verzorgenden, naasten, beleidmakers en alle anderen die met dementie te maken hebben. Mede tegen de achtergrond van de Wzd praten deelnemers aan de hand van filmpjes met elkaar over de betekenis van vrijheid en veiligheid in het leven van mensen met dementie, over zorgproblemen waar onvrijwillige zorg makkelijk om de hoek komt kijken en nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Ook deze bijeenkomsten kunnen online worden gehouden. 

Zie ook Dialoogbijeenkomsten Vrijheid & veiligheid bij dementie.

Geïnteresseerd?

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Belt of mailt u met Elly Duijf: 030-2381517, . Een team van ervaren trainers staat voor u klaar.

Deel deze pagina