Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Hulp bij zelfdoding: standpunt ouderenbonden

Redactioneel - 17-02-2011

De ouderenorganisaties PCOB en Unie KBO vinden het pleidooi voor hulp bij zelfdoding te kort door de bocht. ‘Ouderen met een voltooid leven moeten gehoord worden, maar zij verdienen het ook dat iemand zegt: "Blijf bij ons, je bent de moeite waard!’ zo schrijven ze de minister.

De brief van PCOB en KBO is een reactie op het conceptwetsvoorstel van de initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’ om de euthanasiewet te verruimen voor mensen die hun leven voltooid vinden. De ouderenorganisaties zijn niet voor een verandering van de wetgeving, maar pleiten voor een ‘menselijk antwoord op de problematiek van ouderen die hun leven voltooid vinden’. Ingaan op levensvragen van mensen, zonder daarbij de dood als oplossing te bieden.

Taboe rond oud en afhankelijk
In het pleidooi voor hulp bij zelfdoding klinkt ook een „nee tegen oud en afhankelijk worden‟ door, schrijven PCOB en Unie KBO. ‘Velen van ons kunnen zich situaties voorstellen dat ouderen de vraag stellen: „Waarom leef ik nog‟, situaties waarbij een oudere weinig zin meer ervaart in zijn of haar leven. "Deze existentiële problematiek vraagt om een brede benadering en bezinning door de samenleving. Niet om verbreding van de euthanasiewet", aldus de bonden.

Tweede kamer
De Tweede Kamer heeft nog geen standpunten ingenomen over het initiatief ‘Uit vrije wil’. Op 16 februari 2011 spreken de vaste kamercommissies van Veiligheid en Justitie en van VWS met de initiatiefgroep.

Lees hier de brief van PCOB en Unie KBO aan de minister van Veiligheid en Justitie, Mr. Ivo Opstelten

Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de IDé weblog Dementie en Euthanasie!

Deel deze pagina