Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Film en debat: Verdwaald in het Geheugenpaleis

Ingezonden - 17-08-2010

Verdwaald in het Geheugenpaleis is een documentaire film over leven met dementie, door de ogen van mensen met dementie. Filmhuis den Haag organiseert op 8 september a.s. een speciale filmvertoning met debat. Op 21 september is de film ook in diverse andere bioscopen te zien.

Verdwaald in het Geheugenpaleis
Een documentaire van Klara van Es, die drie vrouwen met Alzheimer volgt op een kleine, bijzondere afdeling in een verzorgingstehuis. De ziekte bevindt zich in de 1e fase, waardoor de vrouwen nog in staat zijn eenvoudige dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren. Maar ze beseffen dat achteruitgang van hun helderheid onvermijdelijk het afscheid betekent van de groep en van hun laatste beetje waardigheid en identiteit. In de volgende fase, op een gesloten afdeling, zijn ze volledig afhankelijk. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen. Verdwaald in het Geheugenpaleis, verteld vanuit het perspectief van mensen met Alzheimer, is geen treurige, maar een aangrijpende film met humor en hoop.

Debat in het Filmhuis
Na de filmvertoning op 8 september in Filmhuis Den Haag praat Duco Hoogland, politicoloog, met het publiek na en bevraagt speciale gasten over leven met dementie in Nederland. Deze gasten zijn onder meer documentairemaakster Klara van Es en Gea Broekema, directeur/bestuurder van Alzheimer Nederland.

Op Wereld Alzheimerdag
Dinsdag 21 september is Wereld Alzheimerdag. De film wordt dan ook in diverse andere bioscopen vertoond. (Zonder debat achteraf.) Een gedeelte van de opbrengst van deze voorstellingen wordt gedondeerd aan Alzheimer Nederland.

Erbij zijn
De film wordt vertoond op woensdagavond 8 september 2010, van 19:00 tot 22:00 uur. Filmhuis Den Haag - Spui 191, Den Haag (kaartjes hier verkrijgbaar). Voor meer informatie zie www.het-portaal.net of neem contact op met Rien Bongers van Het Portaal. Tel. (010) 270 9465 of .

Kaarten voor de voorstellingen tijdens Wereld Alzheimerdag zijn verkrijgbaar via de kassa's van de deelnemende bioscopen of via de desbetreffende websites.

Kijk voor meer informatie over de film op:

www.geheugenpaleis.nl of www.cinemadelicatessen.nl