Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

WarmThuis opent kleinschalige woonvoorzieningen op Westfriese platteland

Redactioneel - 02-08-2010

Twee oude bekenden uit de wereld van de psychogeriatrie, ouderenarts Hans Houweling en verplegingswetenschapper Hugo van Waarde ontwikkelen twee bijzondere nieuwe kleinschalige woonvoorzieningen op het Westfriese platteland. Samen met oud zorgdirecteur René de Vries. Leidend is hun woonzorgconcept WarmThuis.

Pioniers
De drie staan aan de wieg van het kleinschalig wonen. In 1989 waren zij al nauw betrokken bij de opzet van het Anton Pieckhofje in Haarlem, de eerste kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie, als alternatief voor het verpleeghuis. Het staat nog steeds bekend als een voorbeeld van goede dementiezorg.

WarmThuis
Aan de basis van het hofje lag de visie Warme Zorg van Houweling, gebaseerd op de gehechtheidstheorie van John Bolwby. WarmThuis heeft deze visie verder ontwikkeld tot een visie op wonen en welzijn voor mensen met dementie. Kernpunten daarin zijn:
• het bieden van een betekenisvolle en veilige omgeving; (de omgeving als prothese voor het falende brein);
• respect voor autonomie van de persoon met dementie;
• stimuleren van diens competenties en zelfrespect;
• integratie en participatie in de omliggende gemeenschap;
• aandacht voor kwaliteit medewerkers (permanente scholing en coaching).

WarmThuis woonvoorzieningen
WarmThuis ontwikkelt nu een eerste kleinschalige woonvoorziening op het terrein van een voormalig boerenbedrijf in het Westfriese dorpje Zuidermeer (gemeente Koggenland). Er komt een nieuwe boerderij en op het erf komen drie woningen. De begane grond van de boerderij en elke woning is geschikt voor huisvesting van 6 mensen met dementie, totaal 24 mensen.

Er komt een activiteitencentrum met een rijk aanbod van activiteiten waar ook de buurtbewoners van harte welkom zijn, evenals in de moestuin en op het land. Huisdieren zijn vanzelfsprekend welkom en de bewoners worden gestimuleerd hun eigen kamers in te richten. Bewoners worden maximaal betrokken bij dagelijkse activiteiten en het opstellen van het woon/leefplan. De bewoners genieten maximale vrijheid, er zijn geen gesloten deuren, het erf is natuurlijk begrensd en vormt een overzichtelijke plek.

Een tweede locatie is gepland in Oterleek (gemeente Schermer) de opening is voorzien medio 2011.

Veel belangstelling
Inmiddels is er al veel belangstelling van potentiële bewoners, zowel uit de regio als daarbuiten. De bouw van de locatie ligt goed op schema, naar verwachting kunnen de eerste bewoners in de laatste week van november verhuizen. Ook op de regionale advertentie voor medewerkers is massaal gereageerd, een groot deel van de medewerkers is al aangesteld. Zij komen 1 november in dienst en krijgen eerst een uitgebreid introductieprogramma.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men terecht op de website www.warmthuis.nl. Daar is ook een contactmogelijkheid en een gastenboek.

Deel deze pagina