Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Eerste mantelzorgvriendelijke organisaties beloond

Redactioneel - 10-06-2009

Bijna de helft van de werkende mantelzorgers heeft problemen met de combinatie van werk en zorg. Maar er gloort licht: sinds kort kunnen organisaties zich opgeven voor de erkenning ‘wij werken mantelzorgvriendelijk’.
Eén op de acht werknemers combineert werk met intensieve zorg voor zijn naaste. Vanwege de vergrijzing zal dit aantal toenemen. Vandaar dat ‘mantelzorgvriendelijke’ organisaties hard nodig zijn. Op woensdag 3 juni reikte staatssecretaris Bussemaker de eerste drie Erkenningen uit aan verzekeraar Achmea, vloerenspecialist Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Dit zijn de eerste drie organisaties die volgens de initiatiefnemer Werk&Mantelzorg  een mantelzorgvriendelijk beleid toepassen.

Verlofregelingen
De drie voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor de Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’. Organisaties die deze erkenning willen, moeten onder andere wettelijke verlofregelingen toepassen en maatwerk leveren. Denk aan flexibele werktijden, het kunnen regelen van zorgtaken onder werktijd en de mogelijkheid om het werk onverwachts te onderbreken.

Ambassadeursfunctie
Staatssecretaris Bussemaker wil een ‘mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat’ bevorderen. Daartoe gaat zij allianties aan met grote bedrijven die een voorbeeld- en ambassadeursfunctie vervullen. Isala klinieken en Menzis zijn de eerste twee alliantiepartners.
 

Recessie
Staatssecretaris Jet Bussemaker: ‘We loven werkgevers die ook tijdens de recessie mantelzorgvriendelijk durven te werken. We roepen dan ook andere bedrijven op tot lange termijn denken dat leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en effectieve bedrijfsvoering.’

Praktische handreikingen
Op de website van Werk&Mantelzorg zijn voor alle betrokkenen checklists en praktische tips te vinden: voor werkgevers, werknemers, gemeenten en sociale partners.


Bronnen
Werk & Mantelzorg  ; managersonline.nl

Deel deze pagina