Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

VMBO - leerlingen schrijven levensverhalen van ouderen

Ingezonden - 28-05-2009

Nieuw in Nederland: VMBO-leerlingen interviewen ouderen met dementie en maken daar een mooi levensalbum van. ‘De kloof overbrugd’ is de naam van dit project. In september worden hierover cursussen gegeven. STAMM CMO Drenthe ontwikkelt het project.

Het levensalbum is een cadeau dat generaties samenbrengt. ‘De ouderen genieten van de aandacht en het luisterend oor van jongeren.’ Dat is de eerste reactie van een begeleider van het project ‘De kloof overbrugd’.

Generaties
Dit project brengt twee generaties bij elkaar. Als onderdeel van hun VMBO-opleiding helpen leerlingen ouderen met dementie bij het herinneren en schrijven van hun persoonlijke verhalen. VMBO-leerlingen van de CS Vincent van Gogh in Assen en van Stad en Esch in Meppel interviewen bewoners van Nieuw Graswijk in Assen en De Schiphorst in Meppel. Dat gebeurt na een goede voorbereiding en onder begeleiding. Bekijk het artikel en het filmpje 'Daar heeft mevrouw_Zwiers veel verdriet van' dat in de Schiphorst is gemaakt.

Levensverhaal
Iedere leerling beschrijft het levensverhaal van haar oudere partner en legt dit vast in een levensalbum. STAMM CMO Drenthe ontwikkelt het project, dat een primeur is voor Nederland en zijn waarde in Canada al heeft bewezen.

Cursussen
In het kader van het project 'De kloof overbrugd' wordt er een cursus gegeven op dinsdag 8, 15 en 22 september 2009. Informatie over project of cursus: bel of mail 0592-394400, Greetje Kolk, Carla Eefting

Middelbare scholieren op maatschappelijke stage in een verzorgingshuis of verpleeghuis doen het doorgaans heel goed. Lees hierover het artikel: 'verzorgenden blij met scholieren.'

Deel deze pagina