Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Ouderen met tijdmachine back to the sixties

7 mei 2014 - 07-05-2014


Ouderen met beginnende dementie een of meer fijne middagen bezorgen en van hen horen welke activiteiten hen écht goed zouden doen, en die gaan organiseren.  Dat is het doel van de Tijdmachine.

Herbeleven
In De Tijdmachine stappen ouderen met beginnende dementie onder begeleiding van vrijwilligers terug in de tijd dat ze in de kracht van hun leven waren: de jaren zestig. De Tijdmachine is een kamer, keuken, filmzaal en dancing met platenspeler. Alles ingericht in de stijl van die jaren.

Daar halen ze herinneringen op en doen ze de dingen van toen. Gevoelens, interesses en ervaringen worden teruggehaald, herbeleefd. De koelkast, de wasmachine en de televisie waren nieuw. Wie weet het nog? De vrije zaterdag werd ingevoerd en op straat reden nog maar weinig auto’s. Vrijwilligers gaan op basis van drie vragen in gesprek met de ouderen:
Wat deed u in de jaren 60?
Wat vond u leuk om te doen?
Wat zou u nog steeds wel willen doen?

Wat zou ik nú willen?

Van elke gesprek wordt een verslagje gemaakt - een ‘tijdcapsule’ - over de interesses en de activiteiten die iemand graag zou doen. Zorginstellingen gaan daar vervolgens mee aan de slag: voor wensen van meerdere mensen worden groepsactiviteiten georganiseerd, en voor individuele wensen worden maatjes gezocht.

Tour
De Tijdmachine is demontabel. Vrijwilligers zorgen voor transport en op- en afbouw en de ontvangst en begeleiding van de bezoekers.
De Tijdmachine trekt vanaf 5 april 2014 in Amsterdam langs 10 zorginstellingen. Telkens een week, beginnend op zaterdagmiddag met een feestelijke opening.

Geïnteresseerd?

Wilt u dat De Tijdmachine ook naar uw instelling komt? Dan kunt u contact opnemen met de coördinator van Stichting De Tijdmachine, email: , telefoon: 06 124 035 93.

Meer lezen?
Kijk op de website Stichting De Tijdmachine


Deel deze pagina