Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Eten en drinken als medicijn tegen dementie

23 januari 2014 - 21-01-2014

Extra ijzer zou goed zijn, meer vis eten ook, of bepaalde extra vitamines of voedingssupplementen:  bijna elke week verschijnt er wel een nieuwsbericht met adviezen over een voedingsmiddel dat kan helpen dementie te voorkomen. Wat klopt er van die berichtgeving?

Onderzoek
Alzheimer Nederland zette op haar website de voedingsstoffen op een rij waarover soms beweerd wordt dat ze dementie voorkomen als je er extra veel van neemt. Ze keken naar de wetenschappelijke onderbouwing daarvan en wat blijkt?: Voor de meeste stoffen in de lijst is duidelijk wetenschappelijk aangetoond dat er geen positieve effecten zijn. Voor de overige stoffen is er nog te weinig onderzoek geweest voor een eindoordeel, maar waren er onderzoeken die aanwijzing geven dat ook extra van deze stoffen niet tegen dementie helpt.

Ook het Voedingscentrum heeft geen positieve resultaten te melden. Op die website worden een aantal voedingsstoffen besproken in verband met dementiepreventie: foliumzuur, omega 3, niacine, ijzer en verschillende vitamines. Ook hier is het eindoordeel dat de gemelde positieve effecten niet genoeg wetenschappelijk onderbouwd zijn om er conclusies aan te verbinden. Dementie voorkomen door extra voedingsstoffen in te nemen is dus vooralsnog een fabeltje.

Gezond eten
Extra doses slikken helpt dus niet, maar een tekort aan voedingsstoffen kan wel negatieve effecten hebben en de symptomen van dementie verergeren. Juist mensen met beginnende dementie vergeten soms te eten, of ontwikkelen vreemde eetpatronen. Mantelzorgers en professionals moeten daarom extra alert zijn dat mensen in deze fase voldoende de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

Mediterraan dieet
Toch is het mogelijk om al etend te werken aan de gezondheid. Alle bronnen zijn het er over eens dat een gezond eet- en leefpatroon een rol kan spelen in het voorkomen van dementie. Het nuttige effect is alleen niet toe te schrijven aan één bepaald voedingsmiddel, het is een combinatie van factoren. Regelmatig actief zijn en letten op wat je eet is de sleutel tot gezonder ouder worden. Zo bevelen velen het mediterrane dieet aan: veel verse groenten, en olijfolie in plaats van vet, dat is goed is voor hart- en bloedvaten en voorkomt overgewicht. Zuinig met suiker en zout kan ook geen kwaad. Want wie in goede conditie blijft, heeft minder last van ouderdomskwalen.

Bronnen: Alzheimer Nederland, Voedingscentrum


Meer lezen: Gezond eten belangrijk bij beginnende Alzheimer